Om je warm te maken voor het nieuwe Eurovisieseizoen deelt Eurostory een aantal tips – artiesten en liedjes uit nationale voorrondes die goed, intrigerend of op een andere manier opvallend zijn. Deze keer: Elsie Bay uit Noorwegen, met het lied Love you in a dream.

5
Vijf op een rij – je zou zeggen dat ze dat spelletje toch een keer moet winnen. Love you in a dream is de vijfde poging in drie jaar van zangeres en songwriter Elsa Søllesvik (26 jaar, haar artiestennaam is dus Elsie Bay) om Eurovisie te bereiken.
Hoe verliepen de pogingen hiervóór?

 

2021
eerste poging
(als componist) – Witch woods door EMMA – wel naar de finale, niet bij de laatste vier
2022
tweede poging (als componist) – Hammer of Thor door Oda Gondrosen – wel naar de finale, niet bij de laatste vier
derde poging (eerste keer als artiest) – Death of us (zie zijvakje) – naar de finale, bij de laatste vier, maar niet bij de laatste twee.
2023
vierde poging (als componist) – Not meant to be – Eline Thorp (door naar de finale).
en vijfde poging (als artiest) met, dus, Love you in a dream. Waarmee ze zich alvast geplaatst heeft voor de Noorse finale van 4 februari.

Teksten
Behalve de sterke, puntige en soms kittige melodieën onderscheidt Elsie Bay zich ook met haar teksten. Die mogen dan gangbare onderwerpen behandelen (liefdesverdriet, liefdesplezier), maar ze springen steeds boven de middenmaat uit door bijzondere formuleringen. Zo gaat Love you in a dream over de spijt die je hebt als je het in het verleden niet met iemand hebt aangelegd. Maar kijk hoe ze dat neerzet in de eerste, een vol couplet beslaande zin:
‘Als ik al die jaren geleden mijn hand naar je uit had gestoken,
dan zou ik hier nu zitten en in elk geval weten dat jij,
elke dag dat je iemand anders kust,
ervoor gekozen had om in plaats van mij met haar te zijn.’

Nachtmerrie of droom?
Goeie – en niet zo evidente – beginzin. Verderop wordt het iets gewoner: ze denkt aan hoe ze, als ze oud is, alsnog de telefoon neemt en eindelijk vertelt wat ze voelt. En natuurlijk vraagt ze dan aan degene tot wie het lied gericht is: waarom proberen we het dan nu niet gewoon?
Maar het beste van het lied is – tekstueel – het refrein. Dat is weer maar één zin:
‘Als er, als ik wakker ben, enkel maar een nachtmerrie is, dan zou ik altijd nog van je kunnen houden in een droom.’
Die zin klinkt in het Engels (‘If there’s nothing but a nightmare when I wake up I could always love you in a dream’) als een logisch en makkelijk meezingbaar stelletje woorden, maar het is toch frisser dan: ‘Mijn leven is shitty, maar in mijn droom is alles lol.’

Pogingen
Behalve door de teksten en de melodie valt Elsie Bay vooral op door haar enorm vrolijke online aanwezigheid, en haar onophoudelijke aandacht voor (Eurovisie-)media en (Eurovisie-)fans. Wat doet vermoeden dat ze, als het ook dit jaar niet lukt, volgend jaar vast zal gaan voor zes op een rij. Of zeven. Of acht.

[update]
Elsie werd met haar Love you in a dream vierde in de Noorse voorronde en het liedje dat ze schreef voor Eline Thorp, Not meant to be, werd zesde.
Maar nog in ditzelfde jaar ging Elsie al voor zes op een rij. In de Duitse voorronde dook ook een song op waaraan ze had meegeschreven. Dare to be different, uitgevoerd door Trong, werd vierde.
Volgend jaar dus deelname zeven tot en met elf?