Om je warm te maken voor het nieuwe Eurovisieseizoen deelt Eurostory een aantal tips – artiesten en liedjes uit nationale voorrondes die goed, intrigerend of op een andere manier opvallend zijn. Deze keer: Bárbara Tinoco uit Portugal met haar song Goodnight.

Een oud liedje
‘Dit klinkt als een oud liedje. Alsof we nooit verder zijn gegaan.’ Zo begint een van de kanshebbers voor de winst bij Festival da Canção, de Portugese voorronde voor het Eurovisie Songfestival 2023. Goodnight blikt, onder eenvoudige gitaarbegeleiding, terug op een liefde die voorbij is. Over het nummer, dat ze samen met Mateus Seabra schreef, vertelt zangeres Bárbara Tinoco op haar Instagram: ’Het nummer ís eigenlijk ook een oud liedje. We schreven het eerst voor iemand anders. Later realiseerde ik mij de beginnersfout die ik had gemaakt: een heel persoonlijk liedje aan een ander geven. Gelukkig had ze er nog niets mee gedaan, dus vroeg ik het terug.’

‘Natuurlijk!’
‘Al wist ik toen nog steeds niet wat ik ermee moest,’ gaat de 24-jarige zangeres verder. ‘Het liedje is in het Engels, en ik zing eigenlijk nooit in het Engels. Dus lag het alsnog een jaar op de plank, tot we ons realiseerden: natuurlijk, het Songfestival!’ Dus doet ze op 4 maart een gooi naar de finale van de Portugese voorronde, en daarna hopelijk naar Liverpool 2023. 

Herkansing
Voor Bárbara is de hoop op een Eurovisiedeelname niet nieuw; ze was er al eens op een haar na. In 2020 nam ze deel aan de Portugese voorronde met het nummer Passe-Partout. Ze eindigde bovenaan bij het publiek, maar haalde over het geheel net te weinig punten en werd uiteindelijk tweede. Veel gelegenheid om daarover te treuren was er niet; in datzelfde jaar won ze een belangrijke Portugese muziekprijs voor doorbraak van het jaar, en een jaar later volgde zelfs de Portugese Golden Globe voor beste artiest. Ze bracht succesvolle albums uit, miljoenen luisteraars vonden haar YouTube-kanaal, en Bárbara ging op tournee.

Eigen teksten
Haar kracht zit onder meer in haar heel persoonlijke, vaak zelfgeschreven teksten. Dat begon al in 2018 met haar deelname aan The Voice Portugal. Die deelname leek eerst helemaal geen succes te worden: de juryleden draaiden geen van allen hun stoel toen Barbara het nummer Jolene van Dolly Parton zong. Omdat ze echter wel twijfelden, gaven ze haar een extra kans. Voor die tweede kans koos Bárbara een liedje in het Portugees, dat ze zelf had geschreven toen ze zestien was. Antes Dela Dizer Que Sim (‘Voordat ze ja zegt’) werd in een klap een grote hit in Portugal, Bárbara mocht alsnog door, en kort na haar Voice-avontuur tekende ze bij Pedro Barbosa, succesvol manager van onder meer The Black Mamba (Eurovisie 2021). 

Liefde/missen
Haar eerste instrument, de ukelele die ze als kind van haar opa (dichter en muzikant) kreeg, zette Bárbara op het spoor van het maken van persoonlijke, eigen muziek. Ondanks dat Goodnight afwijkt van haar andere werk omdat het in het Engels is, blijft de boodschap dicht bij haar zelf en haar verloren liefdes. Hoe en waar dat woord, ‘liefde’, tussen jou en mij is ontstaan, dat vraagt ze zich af in de eerste coupletten. Begon het op jouw lippen, tijdens ons eerste afscheid, in de jaren daartussen of daarna? Het antwoord vindt ze niet, maar van een ander woord weet ze, helemaal aan het einde, de oorsprong wél te vinden. Het woord is ‘missen’, en dat begon op de dag van de eerste kus. 

Wint Bárbara Tinoco de Portugese voorronde voor het Eurovisie Songfestival 2023? De tweede halve finale van Festival da Canção – die waar zij in zit – is op 4 maart, en de finale op 11 maart.