Om je warm te maken voor het nieuwe Eurovisieseizoen deelt Eurostory een aantal tips – artiesten en liedjes uit nationale voorrondes die goed, intrigerend of op een andere manier opvallend zijn. Deze keer: Lxandra uit Finland met het lied Something to lose

Kippenvel
In een video van de Finse omroep worden de finalisten van UMK 2023, de nationale Eurovisiefinale, gefilmd terwijl ze elkaars liedjes voor het allereerst horen. Bij de ‘kleinste’, meest ingetogen song, Something to lose van Lxandra, zijn de reacties behoorlijk eensgezind.

– ‘Kippenvel.‘
– ‘Ik houd het niet droog.’
– ‘Er is iets geweldigs hieraan. En ik weet niet wat.’
– ‘Het is zo mooi.’
– ‘Ik ben sprakeloos.’
– ‘Kleine dingen maken dit nummer heel, heel groot.’ 

Verdwijnen
Wat zijn die kleine dingen dan? De dromerige piano en strijkers misschien, of de breekbare stem van de 26-jarige Lxandra? Of zijn het de eenvoudige, maar rillingen bezorgende ingeving en vraag van het eerste couplet: ‘Ik zou gewoon kunnen verdwijnen. Zou iemand me missen als ik niet terugkwam?’ In de refreinen lijkt de Finse zangeres zichzelf toe te spreken: je bent niets als je niet iets te verliezen hebt, dus maak van je huis een thuis, vul je lichaam met een ziel, blijf niet langer aan de zijlijn staan, ook al ben je nog zo bang.

Nederlandse link
Geen lichte tekst, maar dat past ook bij de artiest Lxandra (echte naam: Alexandra Lethi; moeder: journalist en tv-presentatrice, vader: producer en muzikant). Op haar negentiende vertrok de Finse naar Berlijn, waar ze al snel aan een succesvolle muzikale carrière begon. In 2017 tekende ze een platencontract en bracht ze haar debuutsingles Flicker en Hush Hush Baby uit. Optredens door heel Europa volgden, zoals een jaar later bij Eurosonic Noorderslag. In 2021 is er opnieuw een Nederlandse link; samen met Sjoerd en Wouter Janssen, oftewel house-duo Showtek, brengt ze het nummer Someone like me uit.

Openhartig
En nu staat Lxandra in de Finse Eurovisie-voorronde. Over de boodschap van haar nummer vertelt ze openhartig aan de Finse omroep: ‘Ik heb tijden gekend waarin ik me zo losgezongen voelde van de wereld, dat ik niet echt een idee had waarom ik hier überhaupt was. Het enige wat ik wilde, was verdwijnen. Something to lose gaat over hoe belangrijk het is dat je iets in je leven hebt om voor te vechten. In onze individualistische wereld willen we allemaal zo graag hyper-onafhankelijk zijn, maar we vergeten het belang van verbonden zijn met de ander. Het feit dat ik nog verbonden was, bracht me telkens toch weer terug uit het donker. Het voelt misschien niet altijd zo, maar de wereld is echt mooier mét jou.’

Wint Lxandra de Finse voorronde voor het Eurovisie Songfestival 2023? UMK 2023 vindt plaats op 25 februari. Lees ook onze andere Finse voorrondetips: Benjamin en KUUMAA.