Om je warm te maken voor het nieuwe Eurovisieseizoen deelt Eurostory een aantal tips – artiesten en liedjes uit nationale voorrondes die goed, intrigerend of op een andere manier opvallend zijn. Deze keer: Søren Torpegaard Lund uit Denemarken, met het lied Lige her.

Wakker
‘Nu ben ik een popster. Of werkt dat niet zo? Wie maakt die jongen wakker?’ schreef Søren Torpegaard Lund (24, professioneel muziektheateracteur) op Instagram onder een foto van de presentatie van de Deense voorrondeliedjes. Dat waren er acht, en de meeste zijn modern & poppy & familie van dat wat we kennen – maar dan duikt daar opeens een klein jazzy melodietje op.

Hommage
In een gesprekje meteen na die presentatie zei Søren over Lige her: ‘Het is een kalm, puur liedje en we wilden hiermee een hommage brengen aan de oude Deense Songfestivalinzendingen.’
Hij bedoelt de alleréérste Deense Eurovisieliedjes, die uit de jaren vijftig, deze bijvoorbeeld:
1959: Birthe WilkeUh, jeg ville ønske jeg var dig (vijfde)
1958: Raquel RastenniJag rev et blad ut min dagboek (achtste)
en vooral het aller-allereerste:
1957: Birthe Wilke & Gustav WincklerSkibet skal sejle i natt (derde, zie zijvakje).

Alle manen
De tekst is die van een troostliedje. ‘Lige her’ betekent ‘Hier en nergens anders’- en dat is dan ook de belofte die er gedaan wordt:
Ik ben hier,
e
n wat er ook gebeurt:
wij zijn
met z’n tweeën, mijn lief,
w
e dansen in de regen
tot alle manen in slaap vallen
en ons zo de weg wijzen –
wij zijn hier.
Of, zoals Søren zegt: ‘Het gaat over hoe mijn zelfgekozen familie er altijd voor mij is en hoe ik er altijd voor hen wil zijn.’

1856
‘Nu ben ik een popster. Of werkt dat niet zo?’ Dat vroeg Søren zich af, en hij zal heus nog heel wat aandacht over zich heen krijgen (‘Ik sta dus gewoon in een van mijn dromen, in de Deense Eurovsievoorronde!’ – ook zo’n verbaasde uitroep van hem) en hij zal heus wel wat meer volgers op Instagram krijgen dan de nu (even checken) 1856.
Een beginner is hij trouwens niet: Søren staat toch al sinds zijn tiende op het toneel, en hij had hoofdrollen in niet de minste musicals, in Jersey Boys en West Side Story bijvoorbeeld.

Vier noten, glam, kus
En zien we bij de schrijvers van Lige her niet twee bekende namen?
Ja. Tim Schou en Martin Skriver – de eerste zong in 2011 bij A friend in London, de groep die met New tomorrow vijfde werd in Düsseldorf, en de tweede was in 2016 deel van de boyband Lighthouse X, die in Stockholm met Soldiers of love in de halve finale strandde.
Maar over de herinnering aan die twee liedjes springt Lige her ruim heen, door het loom wiegende ritme en de vier noten die de compositie gemeenschappelijk heeft met, opnieuw, Skibet skal selje i natt. Uit 1957 dus.
De uitvoering van Skibet eindigde destijds met een tongzoen voor de camera’s die maar liefst elf seconden duurde. Gaan we ook zoiets zien bij Sørens live-versie? Hij zegt zelf: ‘Het wordt glam, aesthetics en beauty.’
Oké – dat én die kus. Wedden?

De Deense voorronde wordt op 11 februari gehouden.