Zo begon zijn song van vorig jaar: ‘Ay, Benny Cristo – some of y’all already know haha’. Maar dit jaar is die zelfintroductie niet meer nodig. Benny Cristo is opnieuw de deelnemer voor Tsjechië, geen voorronde meer nodig. Hij moest alleen een nieuwe song schrijven, en die is er nu. Met corona-grap.

Songs
Benny Cristo
(in eigen land vooral bekend als Ben Cristovao,
33,
een carrière van meer dan tien jaar,
lange tijd naast artiest ook jiu jitsu’er,
oké, lees hier hoe we hem vorig jaar introduceerden),
heeft het suffe jaar 2020 goed benut. De ene na de andere Tsjechischtalige track kwam uit, en behalve zijn solonummers was er ook een trits samenwerkingen.

Aubergine
Veel van die songs gingen over meisjes, liefdes, seks. Zo bestaat de clip van PRO NÁS DVA (een opnieuw uitgebrachte versie van een ouder nummer) uit één lange dirty dance en bevat het de tekstregels: ‘Hé, ik wil je hard.’ en ‘Ik wil je horen zeggen: “Hé, ik wil je.”‘
Of anders deze: ‘Helemaal top dat ze in een DM schrijft dat ze het hele weekend alleen thuis is. Dus ja, ik heb haar een aubergine gestuurd met een vraagteken.’

Lockdown love
Maar er was ook die Engelstalige song, die volledig over de wereldwijd actueelste actualiteit ging. In Lockdown love, dat eind maart 2020 uitkwam, vlak nadat bekendgemaakt was dat Eurovisie dat jaar niet doorging, zong hij over COVID-19:
‘Oké, dit is serieus.’
En:
I bet you nine months from now
gonna be a lot more babies,
I hope nine years from now
these lyrics are gonna sound crazy.

En:
‘Bedek je gezicht de komende tijd, want niemand wil weten wie jij bent. Breng daarom tijd door met de mensen die weten wie je bent. En breng wat tijd door met jezelf, zodat jijzelf weet wie je bent.’

Van KEMAMA naar omaga
En nu is er een nieuwe Eurovisiesong en die is – tekstueel – een soort middenweg tussen de ene soort en de andere soort Cristo-nummers.
De titel is net als vorig jaar een klein woordspelletje. KEMAMA stond voor ‘Oké, mama’ en omaga staat voor ‘Oh my God’.
Cristo kan er in de song maar niet over uit hoe mooi zijn liefje is: I’m like, ‘Oh my God, you’re so beautiful’. En hij wil graag dat ze terug komt.
Terug? Ja, want hij heeft blijkbaar veel ‘shhhh’ uitgehaald. Hij heeft alleen zelf geen idee wát precies.

Triootje
Nou, misschien dat met die aubergine-emoji uit PRO NÁS DVA? Of dat wat hij op zijn Insta schreef op Valentijnsdag:
‘Ik waardeer het dat je akkoord gaat met een triootje en dat je nog een jongedame mee laat doen. Ik wist dat je een sterke meid was en dat je het aankon.’ – eh?

Grappen
Ah, dat bleek uiteindelijk om een bedankje aan zijn motor te gaan, en niet aan een meisje. Geintje.
Dat Cristo het dit jaar graag luchtig houdt, bewijst ook de heerlijk vrolijke clip, die regisseur Jan Strach maakte. Die is namelijk één lange aaneenschakeling van nagespeelde iconische filmscènes. We zien ze allemaal voorbijkomen: Pulp fiction, The Simpsons, Grease, Forrest Gump, Lady en de vagebond, Dirty dancing, en – zie uitgelichte foto – The shining.

Kilo’s
En dat allemaal op een poppy, jumpy melodie. Geen Afrikaanse ritmes meer, zoals in KEMAMA, maar radiovriendelijke luchtigheid.
Plus – en hier komen zijn thema’s van het afgelopen jaar samen – toch een coronareferentie. Want wat kan de reden zijn dat dat meisje van Cristo hem niet meer wil zien? Oké, zijn stomme fouten. Maar misschien speelt er ook nog iets anders?
Cristo hint daarop in de leukste tekstregels van zijn song: ‘Je zegt dat je een paar kilo’s aangekomen bent en dat wijt je aan de apocalyps.
But there ain’t no apocalypse
long as you’re here on my lips.’

En dat is dus de 2021-song van Tsjechië: het inzetten van de corona-apocalyps als ultieme versierpoging.
Omaga!