2018 was een goed jaar voor Tsjechië – dat wil zeggen: als we het over het Eurovisiesongfestival hebben. Na jaren van ronduit slechte resultaten sprong Mikolas Josef met een blije salto opeens naar de zesde plek van de ranglijst. Zijn Lie to me was speels en contemporain – en wordt nu opgevolgd door opnieuw een Tsjechische bijdrage die knipoogt.

Lake Malawi
Het Malawi-meer bevindt zich in Afrika en herbergt allerlei felgekleurde cichlides. Maar het is niet dat meer waarnaar de groep die de Tsjechen sturen is vernoemd. De leden van Lake Malawi – Albert Černý, Jeroným Šubrt, Pavel Pálat en Antonín Hrabal – vonden hun naam in de song Calgary van indie-grootheid Bon Iver. Dat gebeurde in 2015, en een paar voorzichtige releases volgden. Tot de band nog niet zo lang geleden hun Friend of a friend instuurde voor de Tsjechische Eurovisieselectie.

Online selectie
De Tsjechen organiseren geen nationale finale op tv. Het lied werd online uit een rijtje van acht kandidaten gekozen door Tsjechische Eurovisie-appgebruikers, internationale stemmers en een ‘vakjury’ die grotendeels bestond uit buitenlandse artiesten die de afgelopen jaren aan het Songfestival meededen, zoals JOWST uit Noorwegen en Elina Nechayeva uit Estland.

Friend of a friend
Het lied gaat over een raadselachtig meisje dat onlangs weer naast de ik-persoon is komen wonen, die haar nog kent van toen ze dertien was. En nu:
Can you hear it?
There’s someone behind the wall making the same sounds.
Can you hear it?
It sounds like you and me when we’re making love.
Who is it?
You said you wish they weren’t taking such a long time.

Die ‘you’ die graag wil dat ze eens rustig aan doen achter die muur is de huidige liefde van de ik-persoon. En dus moet hij alle zeilen bijzetten om te betogen dat die vamp die weer dichtbij is komen wonen echt alleen maar ‘a friend of a friend of a friend of a friend’ is.
Erg succesvol lijkt de zanger niet te zijn (‘I can’t recall her name anymore. Please believe me, I’m your man’), want hij moet toegeven dat hij onlangs van het buurmeisje gedroomd heeft. En dan zegt dat meisje zélf tijdens het liedje ook nog eens een paar keer pesterig ‘I’m only a friend…’.
Damn. Gaat natuurlijk nooit goed.

Finale?
Het lied werd door de bandleden zelf geschreven, en half mei moet bewezen worden dat ze net zo happy naar de finale zeilen als hun voorganger.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.