Het zijn roerige Songfestival-tijden voor de Duitse omroep NDR. Eind vorig jaar werd superster Xavier Naidoo intern geselecteerd, maar na massaal protest besloot de Duitse omroep die deelname een aantal dagen alweer in te trekken. De NDR liet het er niet bij zitten en besloot een nationale finale uit te schrijven. De line-up werd 12 januari 2016 bekend en bevat een aantal verrassende én grote namen, waaronder Luxuslärm, Alex Diehl en versbakken The-Voice-winnares Jamie-Lee Kriewitz.

Laatstgenoemde scoort momenteel met het nummer Ghost een grote hit in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland en lijkt daarmee als favoriet aan de start te staan. Ook Alex Diehl is een naam om in de gaten te houden. Naar aanleiding van de terreuraanslagen in Parijs schreef hij Nur ein Lied en postte het nummer op Facebook. Binnen mum van tijd ging hij viral en nog geen achtenveertig uur later bereikte hij 3,5 miljoen Europeanen. En dan Luxuslärm: een formatie die al verschillende prijzen in de wacht sleepte en vier uitermate succesvolle albums heeft uitgebracht. Kortom, een sterke line-up in Duitsland.

Tot nu toe heeft Duitsland 59 keer deelgenomen aan het Eurovisie Songfestival. Meer dan welk land ook. In 1982 won Nicole voor Duitsland met het nummer Ein bißchen Frieden en in 2010 rook Lena Meyer-Landrut aan het goud. In 2013 behaalde hitmachine Cascada een teleurstellende 21e plaats en sindsdien wil het niet meer lukken voor de Duitsers. Vorig jaar behaalde het land zelfs een allerlaatste plaats na een tumultueuze nationale voorronde: winnaar Andreas Kümmert zorgde voor een grote rel door zich live op televisie terug te trekken. Op 25 februari weten wij wie er voor Duitsland naar het Songfestival gaat.