Na bijna tien jaar andere songfestivalselectieformats te hebben gebruikt, organiseerde de Servische televisie op 20 februari weer eens Beovizija. Zeventien verschillende artiesten en groepen traden op, en uiteindelijk behaalden Sanja Ilić & Balkanika goud met het nummer Nova deca (‘Onze kinderen’). Aan deze groep nu de taak Servië wél naar de finale te loodsen.

Beovizija
In het verleden was Beovizija jarenlang de nationale Servische voorronde. Onder anderen Marija Serifović en Zeljko Joksimović wonnen dit festival en gooiden vervolgens hoge ogen op het Songfestival. Serifović won in 2007 zelfs, met haar nummer Molitva. Na 2009 koos Servië ofwel intern de inzending, ofwel via een ander format.

Maximaal
Tijdens de show trad tussen het stemmen en de resultaten door een tiental oud-vertegenwoordigers van Servië (maar ook van Bosnië & Herzegovina, Kroatië en Montenegro) op, waaronder ook Joksimović en de zangeres van vorig jaar; Tijana Bogicević. Sanja Ilić & Balkanika wisten vervolgens zowel de jury als het stemmende publiek te overtuigen. Ze kregen van beide kanten 12 punten, de maximale score. Het winnende nummer werd gebracht door een groep van zes mensen, bestaande uit twee zangeressen, een zanger en drie muzikanten, onder wie, op keyboard, de zesenzestigjarige componist Sanja Ilić. Kenmerkend aan het lied zijn vooral de lange zangnoot aan het begin en de combinatie van moderne klanken met typische traditionele Balkanklanken. Naast Nova deca waren ook alle andere liedjes in het Servisch. Of het nummer op het Songfestival ook in het Servisch zal worden gezongen, moet nog blijken.

Nu wel
Servië heeft zich in de laatste tien deelnames zeven keer gekwalificeerd voor de finale, waarvan vier inzendingen zelfs in de top tien belandden. Vorig jaar werd Tijana Bogicević echter elfde in de tweede halve finale en mocht zodoende niet deelnemen aan de finale. Sanja Ilić & Balkanika zullen in de tweede halve finale op donderdagavond 10 mei aantreden en vormen daarmee een directe concurrent van Waylon.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!