Zanger Manel Navarro gaat voor Spanje naar het Songfestival. Dat doet hij met het ongecompliceerde Do It for Your Lover dat in de verte iets wegheeft van The Lazy Song. Zonder slag of stoot verliep de uitverkiezing echter niet. Er was namelijk sprake van een gelijkspel tussen Manel en Mirela waardoor de driekoppige jury het laatste woord kreeg.

Dat leidde tot zenuwslopende televisie. Hoewel het publiek om Mirela schreeuwde, rekenden twee van de drie juryleden genadeloos af met de zangeres. Zij schaarden zich resoluut achter Manel Navarro waardoor hij uiteindelijk de palm mocht wegdragen. Sneu voor zangeres Mirela die in 2004 nog het zilver pakte tijdens de voorronde van het Junior Songfestival en in 2007, 2008 en 2009 ternauwernood naast een Eurovisieticket greep. Zanger Manel Navarro heeft wel een neusje voor het winnen van wedstrijden. Zo won hij met een akoestische versie van Drake’s Hold On, We’re Going Home de tweede editie van Catalunya Teen Star, een regionale wedstrijd voor jonge artiesten. Ook tekende hij een contract bij de Spaanse tak van Sony en scoorde hij afgelopen zomer een radiohit met zijn nummer Candle.

Maken we voor Spanje de balans op, dan zien we dat het land 56 keer deelnam aan het Eurovisie Songfestival. Van die 56 keer eindigden zij maar liefst 28 keer bij de beste tien. Twee keer ging het land met de zege aan de haal: in 1968 was het Massiel met La, la, la en een jaar later mocht Salomé zich tot een van de vier winnaars rekenen. Samen met het Verenigd Koninkrijk is Spanje het enige land dat al meer dan vijftig jaar onafgebroken aan het Songfestival deelneemt. De laatste vijf edities scoorde Spanje erg wisselvallig. Zo behaalden de Spanjaarden in 2012 en 2014 nog een tiende plek, maar moesten ze vorig jaar bijvoorbeeld genoegen nemen met een weinig eervolle tweeëntwintigste plek.