Servië brengt dit jaar Hurricane, een groep bestaande uit drie vrouwen uit drie windrichtingen die elkaar ooit troffen op een eiland. Wat is hun verhaal? En wat willen ze vertellen?

Even voorstellen
Maart 2021. In een video stelt de groep Hurricane zich voor aan het grote publiek. En dat doen ze op een eiland dat veel voor hen betekent, namelijk Sint-Maarten – ja echt, het Nederlands-Franse eiland in de Caribische zee. Direct vanuit het vliegtuig stappen ze in een zwarte cabrio jeep. Met hun schoenen op de achterbank staan ze te poseren terwijl een chauffeur hen over het eiland leidt – ze torenen hoog boven de jeep uit. Maar waarom rijden ze hier? Waarom juist op dit eiland?

Sint-Maarten
De groep heeft hier haar oorsprong. De aanleiding voor de formatie is een tragische gebeurtenis – of eigenlijk twee tragische gebeurtenissen die het eiland in het najaar van 2017 troffen: Maria en Irma, twee tropische orkanen van de vijfde categorie. Ze veroorzaakten een grote destructie op het eiland, en een Serviër met de naam Zoran Milinković was een paar maanden later ter plaatse en hielp mee met het ruimen van puin. De treurige verhalen van gemis en verlies hadden hem zodanig geraakt dat hij meer wilde doen. Dus hij vroeg drie talentvolle jonge vrouwen om een lied en een clip op te nemen.

Hurricane
Of de drie elkaar al eerder kenden is niet bekend, maar het ging om:

  • Sanja, die filologie (talenstudies) studeerde, zo’n zes talen spreekt en professioneel zangeres is. In 2016 deed ze als solo-artiest al mee aan het Songfestival.
  • Ksenija, die media- en communicatiewetenschappen studeerde, daarnaast pianist is en in 2015 op het Songfestival stond als achtergrondzangeres voor haar vader Knez.
  • Ivana, die business economics studeert en daarnaast professioneel danseres is.

Irma, Maria
En ergens in Belgrado werden deze zangeres, muzikant en danseres een eenheid, met als doel om die clip te schieten op Sint-Maarten. Dus dat deden ze. Op de boardwalk en op het strand van Philipsburg namen ze Irma, Maria op, een song over wederopbouw, een muzikaal hart onder de riem voor alle getroffenen. De groep Hurricane was geboren. En de hurricane bleef. Een reeks van zo’n twintig singles volgde, met als voorlopig hoogtepunt het ticket naar Eurovisie.

Zangeressen
Hoewel de vrouwen hun feminiene kant accentueren – kijk maar naar hun videoclips en naar hun optredens – vindt Sanja het vervelend als ze alleen opmerkingen krijgen over hun uiterlijk. ‘Ze lijken te vergeten dat we in de eerste plaats zangeressen zijn en geen modellen.’ Het dansen is het handelsmerk van de groep, zou je zeggen. Maar Sanja omschrijft het dansen liever als een bijkomstigheid. ‘Omdat we een groep zijn kunnen we niet zonder dansen en performen. Op het podium moet de groep een geheel worden.’ En unisono dansen is wat daaraan bijdraagt. Ivana helpt hen daarbij.

Loco Loco
Het nummer dat ze brengen heet Loco Loco. Als hen gevraagd wordt naar de betekenis van de tekst van het lied, valt Sanja even stil. Lachend zegt ze: ‘Deze vraag zag ik niet aankomen.’ De waarheid is dat ze het nummer in vijftien minuten heeft geschreven. De tekst was eigenlijk bedoeld voor de demo, ‘zodat ik niet het hele liedje “na na na na na” zou zingen’, zegt ze. ‘En de tekst viel wel in de smaak dus we dachten, WHATEVER.’

Energie
Als ze toch een betekenis aan de tekst moet geven, dan de volgende: ‘Het wordt als schaamtevol gezien voor een meisje om een jongen te benaderen, dus wij proberen er iets normaals van te maken. Dus de song is een uitnodiging om hier relaxt in te zijn en om samen ‘loco loco’ te worden.’ Daar voegt ze aan toe: ‘Niet op een seksuele manier. Meer als in liefde.’ Ivana concludeert: ‘Het gaat om onze energie op het podium.’

Hu-hu-hu-hurricane
En zo kunnen we Hurricane inderdaad het beste omschrijven: als een energiebom op het podium, een orkaan die Rotterdam binnen raast. Zo zetten ze zichzelf ook tijdens interviews neer. Ze laten geen enkele kans liggen om te refereren aan hun naam. Een paar kleine voorbeelden: Nikkie de Jager vraagt in LookLab, vlak na hun repetitie, hoe ze kunnen ademen in deze strakke outfits. Ksenija antwoordt, met schokkerige ademhaling: ‘Hu-hu-hu-hurricane.’ En op de turquoise carpet krijgen ze de vraag wie van hen het meest loco loco is. Sanja antwoordt: ‘It’s a rat race’, waaraan Ksenija toevoegt: ‘We are a real hurricane.’

Tenslotte
‘Hoe moeilijk is het om tegelijkertijd te zingen en te dansen?’
Sanja: ‘It’s not.’
Ksenija: ‘It is.’
Ivana: ‘For us it’s not.’

Nog eentje dan:

‘Welke woorden of zinnen zouden jullie in het Nederlands willen leren?’
Sanja: ‘Curse words!’
Ksenija: ‘Love.’