Geboren en getogen in Istanbul, maar op het Songfestival uitkomend voor San Marino. Dat is het verhaal van zanger Serhat én het verhaal dat de omroep van San Marino op 12 januari 2016 bekendmaakte. Vandaag is ook bijhorend lied I Didn’t Know gepresenteerd. Gaat Serhat de ministaat naar de finale zingen?

Dat zanger Serhat ook in eigen land een bekende is, mag niet onopgemerkt blijven. In 1994 startte Serhat met de productie van een quiz op TRT die hij overigens ook presenteerde. Dankzij deze quiz werd Serhat in Turkije uitgeroepen tot presentator en producer van het jaar. Andere televisieprogramma’s volgden en in 1997 kwam daar ook nog eens een omvangrijke muziekcarrière bij. Een van zijn grootste hits heet Je m’Adore en stamt uit 2014. Met dat lied kwam de Turkse duizendpoot – eigenlijk afgestudeerd tandarts – in de Britse, Franse, Duitse en Zwitserse hitlijsten terecht.

Sinds 2008 neemt San Marino deel aan het Eurovisie Songfestival. Slechts één keer wist het land de finale van het festival te halen, namelijk in 2014. Met hakken over de sloot bereikte drievoudig deelneemster Valentina Monetta de finale om vervolgens op een 24e plek te eindigen. In 2015 nam San Marino deel met twee voormalig deelnemers van het Junior Songfestival. Met het lied Chain of lights bereikten zij een een-na-laatste plaats in de tweede halve finale. Turkije trok zich in 2013 terug van het Songfestival, omdat de startvolgorde niet langer via loting bepaald zou worden, maar naar inzicht van de producenten. Zullen Turkse sterren de komende jaren het voorbeeld van Serhat volgen?