Een zangeres uit Malta en een vrouwelijke rapper uit Duitsland. Samen vormen zij het duo waarmee San Marino voor de dag zal komen op het Songfestival van 2018. Jessika en Jenifer zingen Who we are dat qua melodielijn enigszins doet denken aan het winnende Heroes (Måns Zelmerlöw) uit 2015. Aan energie zal het de dames op het podium niet ontbreken, maar of het genoeg is voor een finaleplek zal moeten blijken.

Voor het eerst in de geschiedenis van het Eurovisie Songfestival gooide dwergstaat San Marino het over een volledig andere boeg. Er werd namelijk niet intern gekozen, maar via een internetcasting. Op de website www.1in360.com konden artiesten van over de hele wereld (ongeacht genre, nationaliteit, leeftijd) hun muzikale wapenfeit achterlaten en dat werd dan ook massaal gedaan. Zo waren er verschillende Nederlandse artiesten (waaronder Storm 3 en Riv Moryz) die een poging waagden en meldde zelfs de Zweedse Dinah Nah zich voor de San Marinese voorronde. In 2015 scoorde zij in verschillende Europese landen een hit met haar Melodifestivalen-bijdrage Make me (la la la). In Nederland strandde het nummer in de tipparade. Na de internetselectie bleef een gezelschap van elf internationale artiesten over. Onder hen de Finse Emma Sandström en de Maltese Franklin Calleja. Beide artiesten waagden in eigen land al eens een poging om tot het Songfestival te geraken.

De verdwenen rapper
Gisterenavond werd in Bratislava (Slowakije) dus het vonnis geveld in het voordeel van Jessika en Jenifer. Oorspronkelijk werd Jessika bijgestaan door rapper IROL – de enige San Marinese kandidaat – maar hij besloot zich na de halve finales terug te trekken omdat Who We Are onvoldoende in z’n muzikale straatje paste. Geheel in de lijn der verwachting lag de overwinning van beide dames niet. Vele fans zagen in Sara de Blue namelijk de te kloppen favoriet. Met haar Evanescence-achtige Out of the twilight greep zij nét naast de overwinning. Overigens was het voor Jessika de vijfde (!) keer dat zij aan een voorronde meedeed. In 2011, 2012, 2013 én 2014 probeerde zij het ook al eens, maar dan voor thuisland Malta.

Valentina Monetta
Van Malta én Duitsland naar San Marino. Geen onlogische keuze als je beseft dat de spoeling in de San Marinese muziekindustrie erg dun is. Van de acht keer dat San Marino aan het Songfestival deelnam, werd maar liefst vier keer Valentina Monetta gestuurd. Zij is tevens de enige artieste die ooit de finale wist te bereiken voor de mini-republiek. Daarvoor moeten wij terug naar 2014. In dat jaar bereikte zij met Maybe (gecomponeerd door veteraan Ralph Siegel) een 24ste plek. Het beste San Marinese resultaat tot nog toe.

 

Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!