Met een omweggetje staat Achille Lauro dit jaar toch nog op het Eurovisiepodium. Weliswaar als inzending van San Marino in plaats van zijn thuisland Italië, maar dat zal hem als zelfverklaarde punkrocksuperster waarschijnlijk een worst wezen. Sterker nog: misschien biedt deze omweg hem de kans om precies te doen waar hij zelf zin in heeft.

San Remo
Drie keer deed Achille Lauro mee aan het San Remofestival, het beroemde muziekprogramma dat de laatste jaren ook dienst doet als voorronde voor het Songfestival in Italië. Ook dit jaar was hij er te zien, samen met het Harlem Gospel Choir uit New York. Hij werd veertiende met Domenica: een poprockliedje dat met zijn akoestische slaggitaarritme kabbelt als de zondag die hij in dat lied bezingt.

Doopritueel
Toch zorgde het optreden tijdens het festival voor de nodige controverse. Achille voerde handelingen uit die bij het katholieke doopritueel hoorden en dat schoot in het verkeerde keelgat van de bisschop van San Remo. De handelingen, gecombineerd met de soms wat profane tekst en een greep naar zijn kruisstreek, waren volgens de bisschop niet passend voor het muzikale evenement en beledigend voor het katholieke geloof.

Bijzondere naam
Eerlijk toegegeven, zoiets valt te verwachten van een artiest die zichzelf op zijn Youtubekanaal omschrijft als een controversiële avant-gardekunstenaar, een bohemienschrijver en rebel. Een artiest (echte naam Lauro De Marinis) die zich bovendien een nogal ambivalente artiestennaam heeft laten aanmeten. De naam Achille Lauro verwijst namelijk naar een beruchte scheepskaping in 1985 en naar een rechts-populistische politicus die onder Mussolini tijdens de Tweede Wereldoorlog een hoog ambt bekleedde. De keuze voor zo’n ambivalente artiestennaam doet vooral denken aan die andere zelfverklaarde superster uit de beginjaren van dit millenium: Brian Hugh Warner, beter bekend als Marilyn Manson, een naam die verwijst naar zowel een sekssymbool als een massamoordenaar.

Schockrock uit de zero’s
Voor Stripper, zijn Eurovisie-inzending voor San Marino, lijkt Achille Lauro ook muzikaal gezien uit dat vaatje te tappen. Het nummer is bijna compleet het tegenovergestelde van Domenica: hard en hoekig met gitaarriffs waarin, naast London Calling van The Clash, Mansons versie van Personal Jesus lijkt door te klinken. Beide nummers worden overigens in de tekst genoemd, dus misschien zijn deze muzikale verwijzingen niet per se een geheim. En ook in de officiële lyric-video, vol religieuze verwijzingen, korrelige beelden en snel verspringende overgangen lijkt de invloed van Mansons shockrockvideo’s uit het begin van de jaren 2000 ook terug te zien.

Vat vol verwijzingen
De vraag die echter overblijft, is: waar gaat het liedje nu eigenlijk over? Die vraag is moeilijk te beantwoorden, hoewel de gehele tekst in het Engels te vinden is op Achilles Youtubekanaal. De tekst lijkt vooral een eclectische aaneenschakeling popcultuurverwijzingen te zijn, met elkaar verbonden door spaarzame Italiaanse frasen. Madonna, Britney Spears, The Clash, Michael Jackson, allemaal komen ze voorbij, tot Achille overgaat in een refrein waarin The Beatles geciteerd worden: I don’t know / All I need is love. Waar al deze verwijzingen toe dienen, blijft echter een beetje in het ongewisse.

Een feministisch lijflied?
Volgens Achille zelf is het lied een manifest voor genderloze liefde, liefde zonder vooroordelen, zonder taboes. Hij noemt het een feministisch lijflied, over jezelf als vrouw voelen zonder je druk te maken over wat de wereld van je denkt. En als je goed zoekt, kun je dit misschien ook nog wel terug vinden in het liedje zelf. Achille zingt bijvoorbeeld: kijk naar de vrouw die ik ben, en ik draag het kortste rokje dat ik heb.

Superster
Toch is het waarschijnlijk niet alleen de tekst die geldt. Als we kijken naar Achilles inzending Domenica en naar zijn reputatie als artiest, gaat het waarschijnlijk ook bij zijn inzending Stripper om de combinatie van muziek, performance en tekst die samen één geheel vormen. Tel daarbij het razend enthousiaste publiek op van de Turijnse thuiswedstrijd, en Achille Lauro kan op die manier ook daadwerkelijk een gooi doen naar een Europese supersterrenstatus.