Tijdens de uitreiking van de Russische MTV Awards werd hij al eens uitgeroepen tot Artist of the year en Best male act, en in 2008 toerde hij als voorprogramma van danceformatie Booty Luv door Groot-Brittannië. Internationaal kwam hij echter pas tot volle wasdom toen hij in 2016 de televoting van het Eurovisie Songfestival won. Ja, het mag best geschreven worden: hij is het neusje van de zalm van de Russische muziekindustrie. Zijn naam? Sergey. Zijn lied? Scream. De verwachtingen? Torenhoog.

Favorietenrol
Al sinds de bekendmaking van zijn kandidatuur (donderdag 7 februari 2019) staat Sergey bij de wedkantoren pal bovenaan. Een gegeven dat natuurlijk niet zomaar uit de lucht komt vallen. Zo greep Lazarev in 2016 met You are the only one nét naast het Eurovisiegoud en is hij er, in eigen land, eentje van de buitencategorie. Maar de misschien wel belangrijkste katalysator van alle hoge verwachtingen, is het team dat Lazarev om zich heen heeft verzameld. Een team bestaande uit Philipp Kirkorov en Dimitris Kontopoulos. In het recente verleden waren beide mannen onder meer verantwoordelijk voor de zilveren inzendingen Shady Lady van Ani Lorak (Oekraïne 2008) en Hold me van Farid Mammadov (Azerbeidzjan 2013). En bij wie staat Kirkorovs My lucky day (Moldavië 2018) eigenlijk niet in het geheugen gegrift?

Prins Ivan
En dan is er ook nog eens die adembenemende videoclip met een sprookjesachtige verhaallijn, gemaakt door Konstantin Cherepkov. Het verhaal dat de kijker getoond krijgt, lijkt geïnspireerd te zijn op De vuurvogel: een sprookje dat halverwege de negentiende eeuw werd opgetekend door Aleksandr Afanasjev. In het Russische sprookje gaat prins Ivan – een tsarenzoon – op zoek naar de prachtige, maar verdwenen, prinses Wassilissa. Als hij Wassilissa vindt, mag ze als beloning zijn bruid zijn. Zo niet, dan versteent hij. Onderweg komt Ivan voor hete vuren te staan, maar telkens is er de vuurvogel die hem te hulp schiet.

Geschreeuw
Tegenover website Wiwibloggs verklaart filmmaker Cherepkov echter dat de videoclip is ingegeven door de angsten die wij allemaal van jongs af aan met ons meedragen. ‘En die als we opgroeien veranderen in geschreeuw,’ vertelt hij. Over het hoofdpersonage uit de clip: ‘De jongen symboliseert onze held Sergey, terwijl het eiland het eindpunt symboliseert van een reis die we allemaal zouden moeten afleggen om onze angsten te kunnen overwinnen. De krachtige melodie, de krachtige tekst en de verbluffende prestaties van Sergey inspireerden mij om deze unieke donkere videoclip te maken met daarin een boodschap voor iedereen.’

Tranen
De jonge ridder uit de clip trotseert stormen en overwint draken en wolven, terwijl Sergey het volgende zingt: Hoewel mijn keel in brand staat / zullen mijn ogen leugenaars zijn / Ze zullen proberen droog te blijven / totdat jij je afwendt. De ridder breekt, bloedt, valt uiteen en tóch weigert hij zijn tranen te tonen. Maar als ze eenmaal vloeien, dan schreeuwen ze het uit. En zijn ze tot in de wijde omgeving te horen.

Dima Bilan
Opvallend is dat Sergey Lazarev, zo’n twee jaar geleden, een duet opnam met Dima Bilan: een zanger die ook wel ‘de Russische Iglesias’ wordt genoemd en net als Lazarev tweemaal deelnam aan het Eurovisie Songfestival. De eerste keer in 2006 toen hij tweede werd met Never ever let you go om vervolgens – twee jaar later – de eerste én enige Russische Songfestivaloverwinning op zijn naam te zetten. Dat Sergey en Dima maatjes zijn, weet iedere Rus. Des te opmerkelijker zou het zijn als Dima en Sergey straks allebei te boek staan als Eurovisiewinnaar. Dan is Dima namens Rusland opeens niet meer the only one.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.