Een pak met LED-verlichting, een ietwat serene melodie en alom aanwezige visuals. De kans is groot dat Europa dit in mei te zien krijgt als zanger Alekseev voor Wit-Rusland ten tonele verschijnt. Met het lied Forever vertegenwoordigt de 24-jarige Oekraïner zijn buurland op het Songfestival. Lastig had Alekseev het niet tijdens de Wit-Russische finale: de zanger wond zowel vakjury als televisiekijker om zijn vingers.

Hoewel Alekseev relatief gemakkelijk de nationale finale won, verliep de aanloop allerminst zonder slaag of stoot. Onder de elf finalisten brak namelijk luid protest uit toen bleek dat Alekseev al meerdere malen had opgetreden met zijn Songfestival-bijdrage. In het Russisch welteverstaan én voor de beroemde EBU-deadline van 1 september. Volgens de opponenten van Alekseev druisten zijn optredens in tegen het Songfestival-reglement waarin staat opgenomen dat een compositie (zowel tekst als muziek) niet mag worden vrijgegeven voor 1 september. Indien het nummer wél voor betreffende datum via social media, videoplatforms of concerten verspreid is, moet een zogenoemde Executive Supervisor van de EBU ingeschakeld worden om te kijken of het nummer alsnog voor deelname in aanmerking komt.

Dreigement
De Wit-Russische omroep verklaarde echter dat er geen enkele regel gebroken was waarop zeven van de elf finalisten reageerden middels een open brief. Zij verklaarden zich terug te trekken als Alekseev niet gediskwalificeerd zou worden. Uiteindelijk voegde slechts één finalist – Sofia Lapina – de daad bij het woord: zij deed op 16 januari 2018 afstand van haar finaleplaats. Nog geen dag later werd bekend dat er wél een onderzoek gestart zou worden tegen popduo Shuma. Hun lied Chmarki zou strofes bevatten afkomstig uit een traditioneel Wit-Russisch volkslied. Op de valreep werd bekend dat zij alsnog mochten deelnemen.

Pupil Ani Lorak
De ster van Alekseev is al lange tijd rijzende in zowel Oekraïne als Rusland. Zo werd hij tijdens zijn auditie voor The Voice of Ukraine opgepikt door zangeres Ani Lorak. Met Shady lady (2008) loodste zij Oekraïne nog naar een tweede plek op het Eurovisie Songfestival. Hoewel Alekseev niet als winnaar van de talentenjacht uit de bus kwam, nam Lorak hem wel onder haar hoede. Zo hielp zij Alekseev bij het opnemen van de videoclip voor zijn debuutsingle. Het echte grote succes kwam pas in september 2015 aanwaaien toen de zanger de hitsingle Drunken sun lanceerde. In zowel Rusland als Oekraïne werd het een monsterhit.

Magie
Of Forever dezelfde internationale waarde als Drunken sun zal worden toegedicht, moet blijken op dinsdag 8 mei. Dan neemt Alekseev het in de eerste halve finale onder meer op tegen collega’s uit België, Azerbeidzjan, Armenië en Griekenland. Mocht de zanger naar de finale doorstoten, dan zal hij Wit-Rusland daarmee de zesde finaleplek ooit bezorgen en tegelijkertijd in de voetsporen van Naviband treden. Dit vrolijke (en vooral verliefde) duo eindigde vorig jaar zeventiende. Het allerbeste Wit-Russische resultaat dateert alweer uit 2007. Toen zong zanger Koldun zijn Work your magic naar een zesde stek.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!