In de tweede halve finale van 2019 is het de beurt aan Rusland, dat met Scream van Sergey Lazarev al wekenlang getipt wordt voor de eindoverwinning. Toch is er één andere man binnen het Russische team die misschien nog wel meer aandacht opeist dan zanger Sergey. Zijn naam? Philipp Kirkorov. Zijn status? Allesbehalve onomstreden. Als een van de rijkste en opvallendste figuren uit de Russische showbizz is hij ook dit jaar weer verantwoordelijk voor de financiering van een Eurovisielied. Inderdaad, óók dit jaar. Want Kirkorov is kind aan huis op het Songfestival. Wij maakten een overzicht.

2008

Tijdens de Russische act in 2019 zal er niet alleen gewerkt worden met LED-schermen, maar ook met glazen boxen. Een idee dat Kirkorov eerder toepaste, namelijk in 2008, toen hij zangeres Ani Lorak richting het zilver loodste. Op het moment dat Lorak haar Shady lady inzet (‘You’ve been my superstar / But it’s not what you are’), staat de zangeres tegen een glazen wand geleund waarachter zich vier lichtbakken bevinden. Wanneer Lorak haar vingertoppen richting één van de bakken brengt, knipt er tl-verlichting aan. Een mannelijke danser wordt zichtbaar. Een trucje dat Lorak vervolgens meermaals herhaalt. Tijdens de bridge van het nummer wordt het donker op het podium. De Oekraïense zangeres wandelt langs de lichtbakken, houdt een pas in en is voor de kijker slechts nog te zien als silhouet. Na dat vier keer gedaan te hebben, klimt zij op de installatie om verleidelijk de camera in te kijken en het quasi-erotische ‘I wanna light you up and leave you alone’ te zingen. Lorak, die kort na het festival de documentaire You don’t get aids through friendship maakte, tilde – onder toeziend oog van Kirkorov – de Eurovisiestaging naar een hoger plan. Next level.

2007

De allereerste keer dat Wit-Rusland de finale van het Eurovisiesongfestival bereikte, gebeurde dat… inderdaad, onder begeleiding van Philipp Kirkorov. Dmitry Koldun, die scheikunde studeerde en wiens moeder lange tijd de Wit-Russische fanclub van ‘Lady Di’ runde, behaalde zelfs het beste resultaat voor de republiek ooit: een zesde plek. Na zijn succesvolle deelname aan het Songfestival, ontstond er in Russische media een hevige strijd tussen enerzijds Kirkorov en anderzijds Victor Drobysh, die onder meer Never let you go voor Dima Bilan schreef. Inzet: wie is er nu werkelijk verantwoordelijk voor het succes achter Koldun? Opvallend weetje over de Wit-Rus: de Britse commentator Terry Wogan vertelde dat Kolduns moeder vurig hoopte te bevallen van een meisje. Een meisje dat gelijkenissen met prinses Diana vertoonde. Het werd uiteindelijk Koldun. Teleurgesteld was zij niet. ‘She had a handsome little boy with a striking resemblance to the Princess, who from early childhood exhibited phenomenal abilities in music, literature and even science,’ aldus het immer betrouwbare Wikipedia.

1995

In 1995 nam Kirkorov zelf deel. Met Kolybelnaya dlya vulkana. Het lied kent een metaforische insteek. Kirkorov richt zich in z’n Eurovisiebijdrage tot een vulkaan. Een vulkaan die hij aanspoort terug te keren naar gezond verstand en vreugde. ‘De grote oceaan slaapt / maar jij bent alleen, vulkaan / vuurspuwende oude man.’ En even verderop: ‘Slaap, woedende reus/ slaap, explosieve vulkaan / verwerp de oorlog / geef ons rust en stilte.’ Kirkorov eindigde met zeventien punten op een ‘slechts’ zeventiende plek. Vanwege de lage klassering moest Rusland een editie aan zich voorbij laten gaan. In 1997 was Kirkorov er echter opnieuw bij. Dit maal ter ondersteuning van zijn toenmalige vrouw Alla Pugacheva, die met Primadonna een vijftiende plek behaalde. In de jaren die volgden, zong Kirkorov een volledig oeuvre aan Eurovisieinzendingen in. Van anderen welteverstaan. Zo coverde hij onder meer Go (Verenigd Koninkrijk, 1988), Diva (Israël 1998), Die for you (Griekenland 2001), Hero (Zweden 2008), La voix (Zweden 2009) en Playing with fire (Roemenië 2010).

2014, 2016 & 2018

Tweemaal Rusland, één keer Moldavië. Met name in 2016 pakte Kirkorov uit. Meest in het oog springende: de wand achter Sergey Lazarev. Te zien is hoe het scherm verandert in een klimmuur, hoe de Russische zanger adelaarsvleugels op z’n rug geprojecteerd krijgt en hoe hij van ijsschots naar ijsschots springt. Het bronzen You are the only one van team-Kirkorov is slechts een tipje van de sluier van wat wij morgenavond te zien krijgen. Opnieuw zal het slicker dan slick zijn. Want Kirkorov is een perfectionist. Een geniale gek die zijn hart verkocht aan Eurovisie en er zijn levenswerk van maakte.