Een teken des tijds: nog voordat ze elkaar ooit in de ogen hadden gekeken, maakten DJ Luca Michlmayr (19, artiestennaam: LUM!X) en Pia Maria (18) samen een dance-track. Hij in Milaan, zij in Tirol. En juist het aanstaande einde van dat tijdperk vormde de inspiratie voor de opzwepende inzending Halo.

De Italiaanse connectie
Luca is jong begonnen: op zijn elfde leerde hij elektronische muziek kennen, vanaf zijn dertiende uploadde hij zelfgeproduceerde mixes van popnummers en originele nummers. Een van die mixes was Monster, gebaseerd op het gelijknamige indie-rock nummer van zussenduo Meg & Dia. LUM!X’s dance-versie van Monster werd opgepikt door oudgediende Gabriel ‘Gabry’ Ponte, onderdeel van het Italiaanse dance-collectief Eiffel 65. 

Dubbelleven
Met hulp van Gabry werd Monster een wereldwijde hit, en Luca werd op zijn zeventiende de jongste Oostenrijker met een gouden plaat ooit. Hoewel de relatie met Italië er altijd al was – Luca is tweetalig opgevoed door zijn Italiaanse moeder en Oostenrijkse vader – zette de connectie met Gabry en zijn team hem ertoe om naar Milaan te verhuizen. Maar niet voordat hij een half jaar doorbracht in toekomstig Eurovisiestad Turijn, want Luca leidt een sportief dubbelleven: hij tennist nog altijd mee voor zijn lokale vereniging in Oostenrijk – die hem voor Eurovisie toestaat een paar trainingen te missen.

De spotlights in
Ook Pia was er vroeg bij, maar dan achter de schermen. Op haar vijftiende werd ze toegelaten tot een opleiding theatermake-up bij de schouwburg in Innsbruck. Drie jaar verder maakt ze maskers, pruiken, en schildert ze soms zelfs de opera-baas onder. Op de vraag welke Eurovisie-artiest ze wel eens onder haar kwast zou willen hebben, antwoordt ze binnen zonder twijfelen: Lena Meyer-Landrut!
Naast haar grimeerwerk heeft ze een liefde voor theater en zang ontwikkeld en sinds haar zestiende schrijft ze haar eigen muziek en werkt als vocalist. Voor dat laatste heeft ze een manager, die haar in de wintermaanden van 2021 benaderde met een kans: LUM!X zocht een stem.

Sterker dan engelen
Een jeugdig duo dus, vol ambitie en energie, voor wie de coronapandemie een goede 10% van het leven beslaat. Daar zijn zij (en face it, wij allemaal) onderhand wel klaar mee: Halo bedoelt het lijflied te zijn van allen die na lang in het donker te hebben gezeten, nu het licht in stappen. Die overgang biedt ook een kans: de tijden zijn veranderd, dit is hét moment om stoffige gewoontes achter te laten. In de videoclip – geschoten in het kunsthistorisch museum in Wenen – ontwaakt het Victoriaanse dienstpersoneel zodra LUM!X en Pia Maria hun entree doen. Eenmaal wakker ontdekken ze wie ze al die tijd écht waren.

Het licht in
Dat alles hoeft niet zonder slag of stoot te gaan, want, zoals in de tekst aangegeven wordt: ‘we zijn immers sterker dan engelen, vliegen hoger dan goden, en brengen “het zwarte monster het licht in”. Dankzij dit rauwe randje verándert het nummer van een hoopvol geuite wens in een krachtig strijdlied.