Door de jaren heen is er een flinke ballenbak aan Eurovisienummers ontstaan. Sommige liedjes worden nooit meer opgevoerd (wie zingt er bijvoorbeeld nog Maman, maman?), terwijl andere tot in den treure uitgegalmd worden (Volááááre). Datzelfde geldt voor de artiesten die hebben deelgenomen. Er zijn zangers die iedereen voornamelijk van het festival kent, zoals Johnny Logan, Conchita Wurst of Nicole – maar er zijn ook internationaal gevierde artiesten die ooit aantraden, maar juist niet geassocieerd worden met het festival, zoals Julio Iglesias of Clouseau. Hoe dan ook, vandaag, in deze eerste logboekpost, brengen we die twee elementen samen: we tonen de deelnemers van 2017, die zich waagden aan inmiddels klassieke Eurovisieliedjes. Ter vermaak. En om erin te komen. Waarin? Nou, in die ballenbak.
OOSTENRIJK ZINGT ZWEDEN
De kandidaat voor Oostenrijk dit jaar, Nathan Trent, nam een fijne akoestische cover op van het lied van Zweden van twee jaar geleden:
Heroes,
door Måns Zelmerlöw,
Zweden 2015,
eerste plek.
OOSTENRIJK ZINGT FRANKRIJK
Dezelfde jongen, Nathan Trent uit Oostenrijk, is enthousiast.
Hij stuurde ook een YouTube-filmpje de wereld in waarop hij het lied van Frankrijk van vorig jaar zingt:
J’ai cherché,
door Amir,
Frankrijk 2016,
zesde plek.
NEDERLAND ZINGT ZWEDEN
Lisa, Shelly en Amy Vol, de drie zussen OG3NE, zongen tijdens De beste zangers van Nederland al eens een Abba-medley, met daarin naast Thank you for the music ook Waterloo, wat natuurlijk het Eurovisie-furorelied nummer één is (Abba, Zweden, 1974). Maar tijdens hun shows zingen ze óók een ander nummer van Zweden. Heerlijk meerstemmig brengen ze het lied dat een paar jaar geleden de overwinning naar Malmö bracht:
Euphoria,
door Loreen,
Zweden 2012,
eerste plek.
ZWEDEN ZINGT VERENIGD KONINKRIJK
Robin Bengtsson, die dit jaar I can’t go on zingt, voor Zweden, koos voor een optreden in een televisieshow een heel lief liedje om te coveren. Een kindermelodietje, bijna. Het won in 1976:
Save your kisses for me,
door The Brotherhood Of Man,
Verenigd Koninkrijk 1976,
eerste plek.
GEORGIË ZINGT OOSTENRIJK
Haar naam is Tamara Gachechiladze, en ze zingt dit jaar voor Georgië de ballade Keep the faith. Een soortgelijke ballade, van die andere diva, werd door haar gecovered tijdens een optreden in Spanje:
Rise like a phoenix,
door Conchita Wurst,
Oostenrijk 2015,
eerste plek.
MONTENEGRO ZINGT SERVIË
De extravagante deelnemer van Montenegro van dit jaar, Slavko Kalezić, die de discostamper Space brengt, zong eerder, heel mooi en rustig, een ingetogen Servische bijdrage.
Oro,
door Jelena Tomašević feat. Bora Dugic,
Servië 2008,
zesde plek.
GRIEKENLAND ZINGT BULGARIJE
Demy, dit jaar in de race voor Griekenland, met This is love, zong al eens een duet met de Russische deelnemer van vorig jaar (Sergey Lazerev), maar datzelfde deed ze ook met de Bulgaarse deelneemster van 2016, Poli Genova.
If love was a crime,
door Poli Genova,
Bulgarije 2016,
vierde plek.
IJSLAND ZINGT OEKRAÏNE
Svala, uit IJsland, die over Paper zingt dit jaar, zong in kleine kring al eens 1944, het lied dat vorig jaar won.
1944,
door Jamala,
Oekraïne 2016,
eerste plek.
WIT-RUSLAND ZINGT OEKRAÏNE
En dan nog een mooie versie van het winnende lied van vorig jaar. Naviband, het duo uit Wit-Rusland (ze zingen dit jaar Story of My Life): een versie in het Wit-Russisch.
1944,
door Jamala,
Oekraïne 2016,
eerste plek.
WIT-RUSLAND ZINGT NEDERLAND
Maar Naviband covert nog meer – een heel bijzondere, kleine, lieve straatmuziekversie van onze eigen hoogst scorende inzending sinds 1975.
Calm after the storm,
door The Common Linnets,
Nederland 2014,
tweede plek.
ARMENIË ZINGT RUSLAND
Artsvik zingt dit jaar het artistieke Fly with me. Maar in een eerdere televisieshow zong de zangeres al eens de emotionele ballade uit Rusland van 2015:
A million voices,
door Polina Gagarina,
Rusland 2015,
tweede plek.
SLOVENIË ZINGT ITALIË
Tijdens persconferenties zei Omar Naber (zijn lied van dit jaar heet On my way) het al: zijn favoriete Eurovisieliedje is de winnaar van Italië uit 1990. Een bijzondere keus.
Insieme: 1992,
door Toto Cutugno,
Italië 1990,
eerste plek.
VERENIGD KONINKRIJK ZINGT ZWEDEN
Lucie Jones – die van Never give up on you – zong net als OG3NE al een tijdje geleden een nieuwe versie van een van de grootste Eurovisiehits ooit:
Euphoria,
door Loreen,
Zweden 2012,
eerste plek.
OOSTENRIJK ZINGT ALBANIË
We komen nog even terug bij de kandidaat voor Oostenrijk dit jaar, Nathan Trent. In zijn project ‘akoestische versies van Eurovisiesongs’ koos hij voor nog twee liedjes. Eerst een opmerkelijke keuze:
I’m alive,
door Elhaida Dani,
Albanië 2015,
zeventiende plek.
OOSTENRIJK ZINGT ITALIË
En tenslotte zong hij ook een cover van een van de mooiste Italiaanse inzendingen van de laatste jaren:
L’essenziale,
door Marco Mengoni,
Italië 2013,
zevende plek.
SPANJE ZINGT VAN ALLES
We besluiten met een laatste, bijzondere cover. Manel Navarro, de Spaanse kandidaat van dit jaar (Do it for your lover) zong liedjes van dit jaar.
Achtereenvolgens hoor je
Never give up on you, Lucie Jones, Verenigd Koninkrijk,
I can’t go on, Robin Bengtsson, Zweden,
Where I am, Anja Nissen, Denemarken,
Hey mamma, Sunstroke Project, Moldavië,
Blackbird, Norma John, Finland
en zijn eigen song.