Zomaar opeens werd vandaag een grote verandering in het stemsysteem voor het Eurovisie Songfestival aangekondigd. De European Broadcasting Union heeft besloten dat voortaan alleen de televoters thuis bepalen welke landen de halve finales overleven – hier spelen de vakjury’s dus geen rol meer. In de finale blijft alles bij het oude en is er 50% professionele-jurystem en 50% publieksstem.

Extra jury
Maar er is nog een spectaculaire verandering: er komt een heel nieuwe meebeslissende factor bij, namelijk die van ’the rest of the world’. Zowel in de halve finales als in de finale worden de internetstemmen van iedereen die niet in een van de deelnemende landen woont gebundeld tot een extra publieksstem. Iedereen uit die regionen kan via een credit card stemmen in een app, en dan is er dus een ‘extra jury’, die wordt aangekondigd ’the vote of the rest of the world’.

Waarom?
De reden dat de E.B.U. dit besloten heeft? Martin Österdahl, de supervisor van het festival, zegt hierover: ‘Throughout its 67-year history the Eurovision Song Contest has constantly evolved to remain relevant and exciting. These changes acknowledge the immense popularity of the show by giving more power to the audience of the world’s largest live music event.’ Hier maken we uit op dat het vooral de groeiende populariteit van het festival (in bijvoorbeeld de Verenigde Staten, na de grote internationale successen van Duncan Laurence, Måneskin en Rosa Linn) is die geleid heeft tot deze beslissing.

Gevolg
De precieze gevolgen zullen zich volgend jaar in mei laten gelden. Maar als dit systeem in de afgelopen jaren al gebruikt was, dan zouden bijvoorbeeld Hooverphonic (België 2021) en Waylon (Nederland 2018) de finale niet hebben gehaald.