Toen hem gevraagd werd wat de Noorse groep Subwoolfer in Turijn op het Songfestival zou brengen, was het antwoord van hun woordvoerder: ‘Mye fest og moro’: veel party en plezier.
Woordvoerder? Ja, want de bandleden zelf zijn wolven en die kunnen wel zingen, maar niet geïnterviewd worden.
Oké – dit wordt geen gewoon Eurostory-achtergrondstuk. Maak je klaar voor de gekte van Noorwegen en de partypleziersong Give that wolf a banana.

Biografie
Eerst maar de officiële biografie zoals Subwoolfer (uiteraard een samentrekking van ‘wolf’ en ‘subwoofer’, een luidspreker voor het weergeven van lage tot zeer lage tonen) die zelf aanleverde aan de organisatie van het Songfestival:
‘Subwoolfer, de grootste band van het universum, ontstond 4,5 miljard jaar geleden op hun thuisplaneet… de maan. Sindsdien hebben Keith en Jim op alle planeten de muziekscene veroverd, wat hen tot de meest succesvolle popgroep aller tijden maakt.’

Neil Armstrong
Vervolg: ‘Op zondag 20 juli 1969 verscheen er voor hen een profeet met de naam Neil, die al snel geprezen werd als de man met de ‘sterkste armen’ (‘strongest arms’). Hij beloofde hen dat hij terug zou komen om hen ook op zijn eigen planeet, de aarde, de belangrijkste band te maken; maar pas nadat ze de beste song van het heelal zouden schrijven, in zijn moedertaal, het Engels.’

Beste song ooit
Verder vervolg: ‘Neil is nooit meer teruggekomen. Maar ze vonden wel DJ Astronaut. En nu zijn ze naar de aarde afgereisd, bewapend met de beste song die ooit is geschreven, Give that wolf a banana, om hun muzikale troon op te eisen door deel te nemen aan het belangrijkste, meest prestigieuze muziek-event in de geschiedenis van de aarde: het Eurovisie Songfestival 2022.’

Keith of Jim?
In die ‘grootste song ever’ maken we iemands ontmoeting met een wolf mee:
‘Ik weet niet of ik het al weleens gezegd heb, maar ik vind je tanden echt geweldig.
Die harige jas van je, met niks eronder…
En ik weet niet zeker of je een naam hebt, dus ik noem je Keith.’
Waarop de wolf een wolvenhuil uitstoot.
De ik-figuur vervolgt met o.a.:
‘Is dat bloed of kwijl dat van je kin druipt?
Als je niet van de naam Keith houdt, dan noem ik je… Jim.’
Weer een wolvenhuil.

Roodkapje
Het is tijd voor het refrein. En er is opeens sprake van een grootmoeder, dus we snappen nu wie er in deze song aan het woord is – Roodkapje!
‘Before that wolf eats my grandma,
give that wolf a banana.’
In het tweede couplet wordt alles helemaal duidelijk. Roodkapje zegt:
‘Ik geniet van de geur van al die maaltijden in je adem. Die honger in jou…
Ik verkeer dus nu in gevaar, denk ik.
Laten we naar oma gaan, want oma is het lekkerst.’

Erotiek
Juist. Ook al zingen de twee wolven de song op het Eurovisie-podium, het is eigenlijk Roodkapje die aan het woord is. Die de wolf die ze ontmoet Keith of Jim noemt. Die behoorlijk van hem onder de indruk is, op het erotische af (‘die harige jas van je met niets eronder…’) en hem uiteindelijk zelf de weg naar oma wijst, zodat ze die live opgevreten zal zien worden. Niks banaan dus, de banaan was een afleidingsmanoeuvre.
Ja, Give that wolf a banana is een verhaal over een sterk meisje waarin de hormonen nooit ver weg zijn – laten we maar niet over die bananensymboliek nadenken.

Yum yum yum yum yum yum
De mannen van Subwoolfer (die zich ook als songschrijvers Keith, Jim en DJ Astronout noemen) grijpen dus terug op de oorspronkelijke Roodkapje-volksverhalen, die voor volwassenen geschreven waren en allerlei symboliek bevatten die eigenlijk over volwassen worden (menstrueren, voor het eerst verliefd worden) leek te gaan.
Maar wat natuurlijk vooral opvalt in Give that wolf is de lol. Een tweede refrein dat alleen maar uit ‘yum yum yum yum yum yum yum yum yum’ bestaat, een dansje dat ook kinderen graag leren, de gele pakjes, de onherkenbare astronaut-dj en de wolvenmaskers.

Wie zijn het?
En de woordvoerder. Want zodra ze geïnterviewd worden ‘vertaalt’ hij Keith en Jims antwoorden. Die al net zo ridicuul zijn als het hele project.
En natuurlijk doet hij dat ook om te zorgen dat de ware indentiteit van de zangers geheim blijft.
Maar een geheim zorgt voor raden en voor theorieën – iets wat Subwoolfer goed uitkomt, want: extra aandacht. Hier een paar onwaarschijnlijke ideeën en twee plausibele:

Ja, wie?
Zijn het Erik & Kriss, een rapduo dat in 2004 bekend werd?
Of de broers van Sirkus Eliassen?
Nico & Vinz dan?
De jonge Marcus & Martinus misschien?
Maar: bij al deze duo’s lijken de stemmen en lichaamsproporties niet te matchen met de Subwoolfers.

Deze?
Is het de band Ylvis, die uit twee broers bestaat (Bård en Vegard Ylvisåkeren) en in 2013 een grote hit scoorde met de partyhit The fox (What does the fox say?)?. Dat is al waarschijnlijker, niet alleen vanwege de connectie tussen een vossenlied en een wolvenlied, maar ook omdat de jongens qua lichaamslengte in de Subwoolfer-kostuums zouden kunnen passen.

Nee, deze
Maar het meest waarschijnlijk is toch deze theorie: het zijn Ben Adams en Gaute Ormåsen.
Ben was een lid van de Britse boyband A1. ‘Keith’ zingt accentloos Engels en is nogal energiek (bij interviews gaat hij soms op zijn hoofd staan), wat een dans-ervaring zou verraden. Bovendien woont Ben in Noorwegen, zijn vrouw is Noors. En met A1 deed hij in 2010 aan de Noorse voorronde mee (tweede).
Gaute werd bekend door de allereerste serie van Idol (het Noorse Idols) en deed twee keer mee aan de Noorse voorronde: in 2013 zong hij Awake, maar eerder al trad hij aan met Synk eller svøm – en dat was in 2010, hetzelfde jaar als Ben Adams.

Voor en tegen
Ze kennen elkaar dus. Daarbij: Gautes stem matcht met die van wolf Jim. Ook de lichaamsbouw, en het lengteverschil tussen Ben (178 cm) en Gaute (189) klopt. Bovendien werden hun auto’s gezien op de parkeerplaats van de plek waar het reserve-optreden voor Eurovisie werd opgenomen.
Tegen deze redeneringen pleit misschien dat toen Subwoolfer corona had (twee weken voor de Noorse finale) Gaute op Instagram een filmpje plaatste waarop hij vrolijk aan het voetballen was.
En dat Ben tijdens de Noorse finale een video toonde waarop te zien was hoe hij naar het optreden van Subwoolfer keek.
Alleen: het weer in het filmpje van Gaute klopte niet met de tijd van plaatsen, en in Bens filmpje was zijn stem duidelijk van tevoren opgenomen (en klonk zijn: ‘O, waarom zit ik niet in die band? Dit is amazing!’ nogal geacteerd).

Charme
De twee mannen werden uiteraard geconfronteerd met de vermoedens. Gaute zei: ‘Denken jullie echt dat ik zo kan dansen? Grappig!’ en Ben: ‘Ik zou willen dat ik het was. Maar wie het ook is, ik hoop dat Subwoolfer het voor altijd anoniem zal houden. Dat is juist de charme ervan.’
Oké, in Turijn doen we het dus vooral met de lol, en welke namen nu wel of niet verantwoordelijk zijn voor het plezier en de party van Noorwegen blijft dus onzeker – nou ja, op die van Roodkapje na, natuurlijk.
Met haar bananenobsessie.

Update!
Voor verdere wie-zitten-er-in-die-pakken-vorsers werd vlak voor de eerste halve finale in Turijn in elk geval íéts duidelijk: DJ Astronaut, die ook op toneel staat tijdens de act, is… TIX, de Noorse zanger die vorig jaar het land vertegenwoordigde. Althans: er lekte een filmpje uit waarin TIX, volledig in astronautenvermomming, ‘per ongeluk’ zijn helm afzette.
Helemaal zeker kunnen we er natuurlijk niet van zijn. Een slimme campagne om Subwoolfer in het nieuws te houden lijkt niet uitgesloten.