Over enkele uren is het tijd voor de tweede halve finale en natuurlijk zal ik duimen voor OG3NE, maar laten we eerlijk zijn: dat is helemaal niet nodig. Die plaatsen zich zonder enige moeite vanavond voor de finale, tenzij er iets heel raars gebeurt (maar soit, ik had ook verwacht dat op moment van schrijven Feyenoord landskampioen zou zijn). Nee, er is nog een deelnemer die een finaleticket verdient, en dat is de 25-jarige Nathan Trent die vanavond Oostenrijk zal vertegenwoordigen met het lieflijke Running on air.

Allereerst om technische redenen: waar bij de halve finale op dinsdag er pijnlijk duidelijk werd dat een aantal zangers een nummer zong dat live te zwaar voor hen was, zal Trent geen enkel probleem hebben met Running on air. Sterker nog: hij is een van de betere zangers dit festival. Voorafgaand aan de Eurovisieweek nam hij een aantal covers van eerdere Eurovisie-inzendingen op, waaronder een pakkende akoestische versie J’ai cherché op, waarmee Amir afgelopen jaar Frankrijk op het festival vertegenwoordigde.

Over naar het nummer. Het gaat over overeind blijven ondanks de haters, een passende boodschap in deze tijden van getrol en Eurovisiegebash: ‘Hey now, if you push me down I’ll get up again,’ zingt Nathan, gevolgd door: ‘If you let me drown I’ll swim like a champion.’ Met andere woorden: maakt niet uit wat je van me vindt, ik ga mijn droom achterna. ‘You can try to put me in a box, but I’m doing it my own damn way.’

Met eenzelfde gedrevenheid staat Trent op het podium: vrolijk, onverstoorbaar en duidelijk helemaal in zijn element. Aan zijn gympen zitten vleugeltjes vast en die maken van hem een moderne Hermes, die het gezeur beneden hem ontstijgt. In een tijd waarin Eurovisiedeelnemers dan ooit worden afgezeken is dat bewonderenswaardig.

Los daarvan: het is een lekker, lief nummer met een sympathieke zanger. Die wel wat extra liefde kan gebruiken, want hij start vanavond vanaf de tweede positie (in Eurovisieland de moeilijkste plek – nog nooit won iemand vanaf die plaats het festival), dus: mocht u vanavond toch een sms sturen: Trent verdient hem.