Het is niet verwonderlijk dat 11 maart een datum is die in het geheugen gegrift staat van de Litouwse bevolking. Op 11 maart 1990 maakte Litouwen zich los van het Sovjetregime. Nog vóór de val van de Sovjet-Unie verklaarde het land zich onafhankelijk. De Litouwse Songfestivalfinale, Eurovizijos atranka, vond dus op Onafhankelijkheidsdag plaats. Na een urenlange liveshow werd bekend wie de overwinning mocht gaan vieren. Ieva Zasimauskaitė gaat haar geboorteland vertegenwoordigen met het nummer When we’re old.

Heden en verleden
Aan het begin van de show werd aandacht besteed aan de voor het land belangrijke datum. Bekende Litouwse artiesten opende de uitzending met een lied over onafhankelijkheid en samenzijn. Bij deze nationale sentimenten bleef het niet. Ook op de Eurovisie-geschiedenis van het land werd uitgebreid teruggekeken. Zo zat oud-deelnemer Sasha Son in de vakjury en trad Fusedmarc op met het nummer Rain of revolution, de Litouwse inzending van vorig jaar. Gelukkig concentreerden de Litouwers zich ook op de dag van vandaag. Ari Olafsson en Saara Aalto, die IJsland en Finland dit jaar vertegenwoordigen in Lissabon, waren enthousiast onthaalde gastartiesten.

Ieva
Je hebt doorzetters en je hebt Ieva Zasimauskaitė. Ze deed namelijk al vijf keer eerder mee aan de nationale voorronde. Met twaalf punten van de vakjury en tien punten van het thuispubliek, werd ze in de finale eindelijk beloond voor haar harde werken. Hoogstwaarschijnlijk heeft Zasimauskaitė haar landgenoten weten te overtuigen met een grote lading schattigheid. When we’re old gaat over een intense liefde die nooit over zou mogen gaan. Let’s sing a song that we wrote/ When we’re old, zingt de Litouwse schone. Het liedje en de intieme act doen menig publiek waarschijnlijk denken aan die ene kalverliefde in de puberteit.

Op naar glorie
Helaas gaat het Litouwen niet altijd voor de boeg op het Eurovisie Songfestival. Als enige Baltische staat won het land het liedjesfestijn nooit. Voor het beste resultaat moeten we terug naar twaalf jaar geleden. Ironisch genoeg veroverde LT United destijds de zesde plaats met het nummer We are the winners. Toch mogen ze in Vilnius niet klagen. Sinds de invoering van de halve finales in 2004, stootte Litouwen acht keer door naar de finale. Onze Outlaw Waylon zal Ieva Zasimauskaitė overigens niet tegenkomen tijdens de tweede halve finale. Ze treedt twee dagen eerder al op. Het is nog afwachten of Litouwen ook dit jaar een finaleplaats kan bemachtigen.

 

Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!