Vanavond is het tijd voor de eerste halve finale van het Eurovisie Songfestival 2017 en het niveau ligt hoog: er is een goed aantal toffe artiesten wier nummers we deze zomer terug zullen zien in de hitlijsten: Australiër Isaiah Firebrace bijvoorbeeld, met de mooie powerballad Don’t come easy, het Finse Norma John met het gevoelige Blackbird en de Zweed Robin Bengtsson met het sexy I can’t go on. Allemaal popvakwerkjes waar tijd, liefde en ambitie in zijn gestoken.

Normaal gesproken zou mijn hele Eurovisie uit dit soort gedreven inzendingen mogen bestaan, maar de grap is dat mijn favoriet van de eerste halve finale van het soort deelname-met-een-knipoog is. Het soort waarvan de meeste Eurovisieliefhebbers meteen wegzappen, en waar de rest van Nederland meteen van het lachen onder de bank ligt: Space van de Montenegrijnse Slavko Kalezić.

Om u tijd te besparen: kijkt u eerst naar de clip en besluit u dan of u verder wilt lezen.

Ja? U bent er nog? Gezellig! Goed, allereerst wat achtergrondinformatie: Kalezić is een 31-jarige acteur, zanger en danser en werd begin dit jaar door de lokale Eurovisiecommissie geselecteerd. Misschien is het een gok van Montenegro, want dat land heeft slechts twee keer de finale van het festival gehaald, de laatste keer alweer vijf jaar geleden. Maar ik zie het dit jaar zonnig in voor hem. Het nummer is weliswaar niet echt heel origineel, maar wel vrolijk. Hij gaat er helemaal voor. De tekst is hilarisch (een ode aan safe seks: ‘I got my suit on, no need to worry’), de muziek opzwepend, de aankleding gaaf (hij lijkt op een mix tussen Prince en een Dothraki-strijder uit Game of Thrones) en na afloop ben je opgepepter dan na een fust cola.  Ook Slavko zelf is leuk: hij is, getuige de vele interviews deze week, enthousiast en vrolijk. Hij is ook nog eens de beste danser van het festival. Maar het allerbelangrijkste is: hij gaat er helemaal voor. En dat weet hij, zwiepend met zijn meterslange paardenstaart, over te brengen. Dat is ergens aandoenlijk. Daarom is het optreden waar ik vanavond stiekem het meest naar uitzie, dat van Montenegro. Zelfs het feit dat ook Enrique Iglesias die mening is toegedaan, tempert mijn enthousiasme niet. Zet hem op Slavko, zwiep erop los!