Morgenavond staat een zeventienjarige namens België op het podium van de grootste liedjeswedstrijd ter wereld. 200 miljoen mensen zullen de jeugdige Ellie Delvaux het opzwepende City Lights zien zingen: een lied waarop Ellie’s stem iets wegheeft van die van Birdy en dat qua sfeer misschien nog het meest in de buurt komt van Naturally van de Nederlandse indiepopband Rondé. Speciaal voor het Songfestival veranderde zij haar naam in ‘Blanche’. Een naam die omgeven is met Franse sentimenten en staat voor une page blanche, een onbeschreven blad.

En dat laatste is de piepjonge zangeres. Het mooie aan Ellie is dat ze zich (op de naamswijziging na) ook niet anders voordoet dan ze is. Zo liet ze tijdens een van de persconferenties die ze hier gaf blijken dat ze droomt van een duet met One Direction. Als je ‘Ellie Delvaux’ op YouTube intikt, kom je al gauw een filmpje tegen waarin zij samen met twee vriendinnetjes Justin Bieber covert. Sorry for the rap part, she’s so wrong x))) heeft Ellie eronder gezet, geschreven over zichzelf vanuit de derde persoon. Een ontwapenend ‘mea culpa’ waardoor je al op voorhand weet dat het ook weleens mis zou kunnen gaan.

En laat dat nu precies te zijn waar velen, op sociale media althans, op lijken te hopen. Dat het straks mis zal gaan op dat immens grote Songfestival-podium. Dat Blanche, zoals de gokkantoren voorspellen, daadwerkelijk door het ijs zakt. De mens wil immers niets liever dan brood en spelen en op z’n tijd bloed. Als topfavoriete (plek drie) reisde zij af naar Kyiv, maar na tweemaal gerepeteerd te hebben, doet City Lights nog maar weinig ter zake. Van de RTBF, de Waalse omroep, kreeg Blanche vleugels en steeg zij op van Brussel. Helaas bleken die vleugels in Kyiv van was te zijn. Maar toch hoop ik zó dat het Blanche lukt. Dat zij criticasters de mond snoert en er straks gewoon staat. In de finale.

Want echt, het is niemand gegund om ten overstaan van een volle zaal en meer dan tweehonderd miljoen kijkers af te gaan. Als zij achter de microfoonstandaard plaatsneemt, verandert haar naam in Blanche, maar eenmaal terug in de coulissen is ze gewoon weer Ellie. Ellie, die groot werd door The Voice of Belgique. Ellie, een meisje van zeventien. Ellie, die alleen vanwege het feit dat ze er stáát door ons op handen gedragen zou moeten worden.