‘Ik ben mee met mijn moeder naar een spinningklasje. Ze spelen funk en jazz, het is cool, het is cool. De wangen van de instructrice zijn rood als kersen.’ Waar gaat dit naartoe? Waar eindigt het? Wil je dat weten, luister dan de nieuwe single van Lake Malawi, de vrolijke band die Tsjechië in 2019 het op een na beste Eurovisie-resultaat ooit bezorgde (elfde). Het nummer ontstond door een bijzondere samenwerking in lockdowntijden, volledig via Zoom.

Waar gaat het over?
Eh ja, kunnen we dat kort samenvatten? Nou, Spinning gaat dus over ontluikende liefde in de sportschool. Al snel kan de ik-persoon aan niets anders meer denken dan die instructrice met de kersenrode wangen. ‘Ik krijg het zo warm als jij naar me kijkt. Ik weet het niet meer: bewegen we nou of staan we stil?’ En ja, als dit liedje iets duidelijk maakt, dan is het dat ‘spinning’ een dubbele betekenis heeft. Niet alleen het zweten op een hometrainer, maar ook: ’Je draait maar rondjes in mijn hoofd (…) Oh, ik kan niet stoppen, ik ben in trance, ik doe mijn ogen dicht en ik fiets de Tour de France.’

Indrukwekkend team
Achter deze nieuwe single, die binnenkort gevolgd zal worden door een heel nieuw album, staat een indrukwekkend team:

  • Albert en Jeroným, de twee overgebleven Lake Malawi-leden (drummer Antonín verliet de band in 2021)
  • JOWST, de muzikant/producer die in 2017 voor Noorwegen meedeed aan het Eurovisie Songfestival
  • Siv Marit Klefstad Egseth, in Noorwegen bekend als muzikant en songwriter Ynga
  • En, last maar zeker niet least: Shari Short, de Amerikaanse songwriter die onder meer schreef voor Ariane Grande, Rita Ora en Miley Cyrus.

Knipoogliefde
Zij gaven Albert en Jeroným de energie en ideeën om eindelijk weer ‘een echte Lake Malawi’ te maken. Wat is dat dan? Liefdesliedjes met een knipoog, daar leerden we Lake Malawi al mee kennen door hun Eurovisiedeelname Friend of a friend (Tsjechië, 2019). Na dat succes probeerde Albert dat podium in 2020 nog eens te halen, via een onverwachte route: de voorronde van Polen. Bijna lukte het hem, hij eindigde tweede met Lucy – een liefdesverklaring aan de bordkartonnen versie van een van de Eurovisiepresentatrices van 2019, waar we eerder al over schreven. Daarna werd het stil.

Hoop verloren
En nu snappen we waarom. Daags na de presentatie van Spinning organiseerden Albert en Jeroným een live Zoom-sessie met JOWST, Ynga en Shari – Praag, Oslo en Los Angeles waren even live met elkaar verbonden, fans konden meekijken en vragen stellen. Albert vertelde: ‘Het was coronatijd, we zaten in lockdown en waren de hoop wel een beetje verloren. We hadden een videogesprek met een soort coach die ons op weg probeerde te helpen. Hij vroeg of we al eens hadden geprobeerd nieuwe muziek te maken met andere schrijvers of muzikanten, maar dan via Zoom. Ik wilde dat écht niet, het leek me zo vreselijk. Maar hij drong aan.’

Hoe ging dat?
Tijdens het ontstaan van Spinning zagen de makers elkaar dus nooit in het echt. Hoe ging dat dan? Wil je daar een inkijkje in krijgen, kijk dan vooral die Zoom-Q&A van een minuutje of twintig terug. Verwacht geen netjes opgebouwde vraag-en-antwoord-sessie, het gesprek gaat alle kanten op:

  • Van het baslijntje waar JOWST mee begon, waarna Albert moest denken aan een sportschool en vanzelf bij het spinningklasje kwam waar zijn moeder hem écht mee naartoe heeft genomen (we weten niet waarom, wanneer, en hoe hij het vond)…
  • … naar de uiteindelijke beginzin, My mom took me to a spinning class, wat Jeroným de meest idiote openingszin allertijden vond, waardoor Albert juist dacht: dan houden we die!
  • Van het feit dat JOWST tijdens de lockdown al zijn planten dood zag gaan door een luizenplaag, “een plantdemie dus eigenlijk…”
  • … naar Ynga die tijdens het schrijven van Spinning voortdurend aan het breien was…
  • En tot slot: het gezamenlijke proosten op de nieuwe single.

Minifilm
En dat is typisch voor Lake Malawi, want net als bij Lucy is ook de videoclip van Spinning weer het resultaat van een enorme groep meewerkende vrienden en collega’s. En net als bij Lucy speelt Albert de hoofdrol in een vrolijke minifilm. De zanger zet zijn fiets neer om een broodje te halen. Zodra hij binnen is, rijdt een vreemd meisje er rustig mee weg. Wat volgt is een zoektocht door metrostations, kapsalons en autogarages, met een telkens terugkerend detail op koffiemokken, autosleutels en tv-schermen: een instructrice op een hometrainer. Maar aan het eind van de zoektocht kijken Albert en Jeroným naar de beelden van de beveiligingscamera bij de broodjeszaak. Hé, wat is dat nou? Ja, dat onbekende meisje zet, even rustig als ze hem daarstraks meenam, Alberts fiets weer terug. We zijn rond.