Ach, Nicole is overleden. Ze is samen met haar man Hugo (als deel van het duo Nicole & Hugo) een van de meest iconische songfestivaldeelnemers van België – en misschien wel van heel Eurovisie. Toen het festival zijn vijftigjarig jubileum vierde werden met name vroegere winnaars uitgenodigd voor een groot concert én Nicole & Hugo.

Eerste deelname – solo
Nicole Josy deed solo mee aan de Waalse voorronde van 1968 met À la nouvelle Orléans, een liedje dat alleen in een instrumentale versie bewaard is gebleven en waarvan het niet bekend is op welke plek het eindigde. Maar twee jaar later leerde ze Hugo Sigal kennen, met wie ze trouwde en een levenslang zangduo vormde.

Tweede deelname – wel en niet
In 1971 deed het duo aan de Vlaamse voorronde mee en won met Goeiemorgen, morgen, een lied dat een Vlaamse klassieker werd. Maar vlak voor het afreizen naar de finale kreeg Nicole geelzucht en moest het duo vervangen worden. Lily Castel en Jacques Raymond leerden op hun hotelkamer, met een borstel als microfoon, razendsnel de pasjes en werden in Ierland veertiende (van de achttien).

Derde deelname – paars
In 1973 won het duo opnieuw de Vlaamse voorronde en trok met Baby, baby naar het Eurovisie Songfestival in Luxemburg. Onlangs hun paarse hippie-outfit met bell-bottombroeken en een paar magische danspasjes werden Nicole & Hugo allerlaatste.

Vierde deelname – Engels
Maar het deerde ze niet. Een lange, mooie carrière volgde, waarbij de Eurovisienummers de blinkende munten in hun liedjesschatkist bleven, ook na de laatste poging, in 2004, met een Engelstalig nummer, het lieve Love is all around.

Lees en luister verder
Nicole was de laatste jaren al ziek en overleed deze week op 76-jarige leeftijd. Schrijver Ted van Lieshout schreef op onze site al eens een mooie ode aan de twee, zie apart kader, en onze collega’s van het Vlaamse songfestival.be namen met het duo een vrolijke aflevering van hun Eurovisite-podcast op. Die beluister je hier.