Voor mijn ouders. Voor mijn dochter. Voor Frankrijk. Voor jou. Dat schreef een van de allergrootste sterren uit de Franse muziekwereld op 8 november 2023 onder een vers geplaatste foto op zijn Instagram. Op de foto zijn portret, en de tekst: ‘Eurovision Song Contest Malmö 2024.’

Slimane
Slimane is zijn naam, en hij is de verrassing van het Eurovisie pre-seizoen. Niet alleen kwam de aankondiging van zijn deelname uit de lucht vallen, ook werd op dezelfde dag al zijn liedje uitgebracht. Zo vroeg, zeven maanden voor het festival, dat is nog niet vaak voorgekomen. En dan de naam zelf: Slimane (34), derde generatie Fransman van Algerijnse afkomst, wiens liedjes gezamenlijk meer dan een miljard keer op Spotify beluisterd zijn.

Herkenbaar
Zoals Des milliers de je t’aime (zie kader), zijn allergrootste solohit uit 2022, over de grootsheid van de liefde, met daarin bijvoorbeeld de zin: ‘Als je verdriet hebt zul je in mijn armen miljoenen ik-hou-van-jou’s vinden’. Of zijn eerste hit, Paname, nadat hij in 2016 het vijfde seizoen van The Voice France gewonnen had. Of die twee duetten met zangeres Vitaa, Ça va ça vient (56 miljoen Spotify-draaibeurten!) en vooral Avant toi (90 miljoen!). Stuk voor stuk zijn het sterk gezongen songs die emoties benoemen waar veel mensen zich in kunnen herkennen.

De sterren
Dat is niet anders in Slimane’s Eurovisielied, dat overigens geschreven is door hemzelf en Meïr en Yaacov Sahar, de broers met wie hij al vanaf het allereerste begin werkt. ‘Het was alsof alles klopte,’ zegt Slimane over Mon amour, en hij doelt op het feit dat meer dan een jaar geleden er al gesprekken waren met de Franse televisie over een Eurovisiedeelname. Hij was op dat moment in de Zwitserse stad Genève, een stad die een grote betekenis heeft in zijn eigen geschiedenis met de liefde, en het lied ‘werd geboren alsof het in de sterren stond geschreven.’

Mon amour
Slimane noemt Mon amour ‘een liefdesbrief aan alle Europeanen, want daar hebben we op dit moment meer dan ooit behoefte aan. Ik heb het dan over de liefde in brede zin. Voor mijn publiek, voor mijn dochter, voor mijn vrienden, voor de muziek. Ik ben met zingen begonnen om over de liefde te kunnen vertellen en dat doe ik nog altijd.’  In de emotionele ballade met groot refrein zingt Slimane: ‘Mijn lief, ik hou van je, ik weet niet waarom…’ en ‘Hou jij ook van mij – of niet? Demp deze wanhoop – ik wacht op je.’

Voor jou
Over zijn songfestivaldeelname zegt Slimane overigens: ‘Nu ik weet dat ik mijn land op het Songfestival zal vertegenwoordigen kan ik het niet laten om in de achteruitkijkspiegel te kijken. Het lijkt wel gisteren dat ik mijn eerste optredens had, in de barretjes in de wijk Pigalle. Of dat mijn vader me naar mijn eerste casting [voor een tv-talentenjacht, ES] bracht. En toen The Voice. De eerste keer dat ik optrad voor een groot publiek, hetzelfde fantastische publiek dat me nu de kracht en het verlangen heeft gegeven om een van de grootste uitdagingen van mijn carrière aan te gaan. Het is een enorme bron van trots, maar ook een echte verantwoordelijkheid. In mei zal ik voor bijna 200 miljoen mensen optreden. Ik zal zingen voor mijn ouders. Voor mijn dochter. Voor Frankrijk. En voor jou.’