België neemt om en om met de Vlaamse of Waalse omroep deel. Dit jaar is het de beurt aan de Walen. De Waalse kandidaat is opnieuw een jong talent. Zijn artiestennaam is Eliot, zijn volledige naam is Eliot Vassamillet en zijn song heet Wake up.

Dumoulin
Hij trad aan in de 2017/2018-editie van The Voice Belgique, viel daar op bij componist Pierre Dumoulin (zanger van de groep Roscoe). Dumoulin is geen onbekende van het Songfestival: hij schreef de geweldig succesvolle bijdrage City Lights voor Blanche, twee jaar geleden. Ook Wake up is van zijn hand.

Jong
Eliot is geboren in 2000, in Mons (Bergen) en is dus even jong als zijn Waalse voorgangers, die het stuk voor stuk goed deden op het festival. Bovengenoemde Blanche (2017) was zeventien en werd vierde, Loïc Nottet werd met Rhythm inside in 2015 óók vierde, en was negentien, en in 2013 was het Roberto Bellarosa die op zijn zeventiende tot plek 12 kwam, met zijn Love kills. Mocht die lijn doorgetrokken worden, dan is België wederom een land om rekening mee te houden.

Geloofslied
Het lied is zoals gezegd van de hand van Pierre Dumoulin en heet dus Wake up. Het zou het geloofslied van de vele jonge mensen die meelopen in de klimaatmarsen kunnen zijn – zonder dat dit overigens al te expliciet benoemd wordt. I came to fight over you – don’t want your lies, I need truth. Eliot zegt over zijn songtekst: ‘De wereld is in slaap gevallen, maar moet wakker worden. Dit ontwaken moet een collectieve inspanning zijn, maar het heeft een stimulans, een aanleiding nodig. Wij, de nieuwe generatie, hebben alle energie om deze verandering door te voeren. Het is deze positieve boodschap die ik met dit nummer wil overbrengen.’

Spijbelen
Het lied werd overigens vóór de klimaatmarsen geschreven, maar Eliot noemt dat tegenover de Vlaamse krant De Standaard ‘een gelukkig toeval’. Als hij kon zou hij graag ook spijbelen en meelopen, maar dat kan niet omwille van het Songfestival. Eliot zit in het laatste jaar van de middelbare school en hij mag maar een paar dagen afwezig zijn. En die gaan allemaal op aan zijn reis naar Tel Aviv.

Beeld
In de clip van Wake up staat Eliot niet alleen in zijn vriendelijk gezongen maar wel duidelijk verwoorde oproep. Er voegen zich steeds meer jonge mensen bij hem en elk van hen kijkt ons recht aan: I can face you now. Hoe dat er straks op het podium in Tel Aviv uit gaat zien weten we nog niet, maar wel is al bekendgemaakt dat Jean-Jacques Marotte daarvoor verantwoordelijk zal zijn – en die deed dat twee jaar geleden ook voor Blanche en haar City lights.

Halve finale
Eliot zal aantreden in de eerste halve finale, op dinsdag 14 mei. Hij zal proberen Blanche, Loïc en Roberto eer aan te doen door – zoals voor België de laatste jaren in de meeste gevallen gebruikelijk is – probleemloos naar de finale te zeilen.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.