De Walen waren de allereersten: zij maakten al in de herfst van 2021 bekend dat Jérémie Makiese namens België aan het Eurovisie Songfestival 2022 mee zal doen. Wie is hij en wat zingt hij? Een kennismaking.

Miss you
Maar eerst dit: hoewel de Belgen dus razendsnel waren met het naar buiten brengen van de keuze voor een artiest, lieten ze met de song bijna als laatste op zich wachten. Jérémie Makiese zingt Miss you. Hij schreef de tekst en de melodie zelf, maar daarna hielpen diverse oudgedienden uit de muziek hem om er een aanstekelijke mix van te maken. Beetje pop, beetje soul, beetje hiphop zelfs, o, en: een beetje klassiek. ‘Ik hou gewoon van muziek,’ zei Jérémie. ‘Van álle soorten muziek’.

Verhaal
Jérémie werd geboren in Congo, zingt sinds zijn derde, woont vanaf zijn zesde in België, en spreekt zowel Frans als Nederlands.
Hij won de laatste editie van The Voice Belgique en liet erna in een interview eens vallen dat hij best mee wilde doen aan Eurovisie. Dat werd gehoord.
En over horen gesproken: luister hiernaast eens naar zijn twee versies van Jealous van Labrinth –
De eerste keer, tijdens de blind auditions, valt vooral Jérémies fenomenale stem op. Bij de tweede uitvoering, in de finale, laat hij zien dat hij ook nog eens het verhaal van het lied fantastisch weet te vertellen. En als er iets is wat helpt op het Eurovisie-drieminutenfeest, dan is het wel het vermogen om iedereen die kijkt rechtstreeks aan te spreken.

En verder?
Behalve zanger is Jérémie ook sportman. Afgelopen jaar tekende hij een contract als doelman bij Royal Excelsior Virton.
En dan nog een snelle verdere kennismaking:
Wie is je idool?
‘Michael Jackson.’
Wat is je grootste wens?
‘De mensen om me heen trots maken.’
Met wie zou je graag willen samenwerken?
‘In België: Damso en Stromae. In de wereld: Chris Brown.’
Wat is je advies aan iedereen die ook in de muziek wil?
‘Dapper zijn.’

Voorgangers
De Walen deden het de laatste jaren – gemiddeld – niet slecht op het Songfestival:
2019 – Eliot met Wake up (dertiende in de halve finale)
2017 – Blanche met City lights (vierde in de finale)
2015 – Loïc Nottet met Rhythm inside (vierde)
2013 – Roberto Bellarosa met Love kills (twaalfde).
Hun gemene deler? Ze deden allemaal mee aan The Voice Belgique. Jérémie waagt zich dus met zijn stem, zijn stootkracht en inderdaad, zijn dapperheid, aan het grootste avontuur van zijn leven.
Met Miss you op zak heeft Makiese in Turijn kans om dat te worden wat zelden voorkomt: een keeper die scoort.