De Armeense zangeres op het Songfestival van 2016 heeft dinsdagavond met een door de EBU niet toegestane vlag gewapperd in de green room. En dat is niet in goede aarde gevallen bij buurland Azerbeidzjan. Het gaat om de vlag van Nagorno-Karabach: een enclave die ligt in het uiterste zuiden van de Kleine Kaukasus en al decennialang twistpunt is tussen Armenië en Azerbeidzjan. Dit voorjaar laaide het conflict tussen de beide landen opnieuw op.

De vlag van Nagorno-Karabach is door de EBU, de organisator van het Eurovisie Songfestival, verboden. Dat bevestigde Sietse Bakker van de EBU tegenover De Telegraaf. Hij gaf aan dat het tonen van betreffende vlag in strijd is met de regels van het Songfestival omdat het om een vlag van een conflictregio gaat. Inmiddels hebben de EBU en het bestuursorgaan van het Songfestival de actie van zangeres Iveta afgekeurd en besloten tot sancties over te gaan. De aard van de sancties wordt later bepaald, uiterlijk tijdens de volgende vergadering van het bestuursorgaan in juni. Eerder was er ook al een rel rondom de regenboogvlag.

Meer weten over Armenië op het Eurovisie Songfestival? Lees hier het artikel ‘Tien jaar Armenie op het Songfestival – over een volk dat nog dagelijks zijn littekens telt’.