Zangeres Barei vertegenwoordigt Spanje op het Eurovisie Songfestival. Met het lied Say Yay! wist zij gisterenavond alle jury’s te overtuigen. De overwinning van de zangeres komt niet geheel onverwacht: al een aantal dagen bivakkeert zij in de hoogste regionen van de Spaanse iTunes-charts.

Voor de 61e editie van het Eurovisie Songfestival schreef de Spaanse televisiezender RTVE een nationale finale uit. Op 29 december werden de namen bekend gemaakt. Onder de kandidaten voor de Spaanse finale bevonden zich hitzangeres María Isabel en internetheld Xuso Jones. María Isabel won op 9-jarige leeftijd het Junior Eurovisie Songfestival met het lied Antes muerta que sencilla. Xuso Jones groeide uit tot een ware internetsensatie toen er een filmpje op internet verscheen waarin hij al zingend zijn bestelling deed bij de McDrive. Vanavond moesten zij het onderspit delven en in zangeres Barei hun meerdere erkennen. Barei eindigde met 112 punten op de eerste plaats, Xuso pakte met 94 punten het zilver en María Isabel strandde met het zomerse La vida sólo es una op een voorlaatste plek.

Hoewel de show erg vrolijk oogde, verliep de aanloop minder vlekkeloos. In de voorbereiding kwam een decenniaoude kwestie om de hoek kijken: zingt de Spaanse kandidaat straks wel in de Spaanse taal op het Songfestival? Sinds 1961 doet Spanje mee aan het Songfestival, maar slechts vier keer werd er voor een combinatie van Spaans en Engels gekozen. En tja, dan is de hamvraag op zo’n avond toch een beetje: gaat de uitverkoren kandidaat voor nationale trots? Of slaat het bruggen met de rest van Europa? Dit jaar lijkt Spanje voor de vijfde keer voor een mengelmoes van Engels en Spaans te gaan. Afgelopen weekend verkondigde zangeres Barei in de Britse krant The Telegraph: ‘Natuurlijk heb ik niets tegen onze taal, maar mijn project is in het Engels. Ook al horen mijn landgenoten dit niet graag: Engels is veel internationaler dan Spaans.’