Zes artiesten strijden maandagavond 1 februari tegen elkaar in de hoop Spanje te mogen vertegenwoordigen op het Songfestival van 2016: drie mannen en drie vrouwen. Op 29 december maakte de Spaanse omroep RTVE de namen bekend en onder hen bevinden zich niet de eersten de besten. Zo dingt hitzangeres María Isabel, die in 2004 op 9-jarige leeftijd het Junior Eurovisie Songfestival won, mee om het ticket naar Stockholm. Maar wie zijn de andere kandidaten? Wij stellen ze graag aan u voor!

  1. Xuso Jones is een internetsensatie uit Spanje. Zijn doorbraak vond plaats toen er een filmpje op internet verscheen waarin hij al zingend zijn bestelling deed bij de McDrive Ruim zeven miljoen Spanjaarden bekeken het filmpje en McDonalds belde nog dezelfde week om Xuso in te lijven voor een nieuwe Big-Mac-commercial. Sindsdien is de jonge Spanjaard niet meer weg te slaan uit het Spaanse medialandschap: hij vloog naar Los Angeles om Buy the DJ a round op te nemen, werd genomineerd voor Best Spanish New Artist 2012 en stond in het voorprogramma van Justin Bieber en Selena Gomez. Via het Songfestival hoopt hij de rest van de wereld te kunnen veroveren.
  1. Salvador Beltran is een jonge artiest met Catalaanse roots. Voor velen komt zijn naam als een verrassing, ondanks het gegeven dat hij muzikaal al een tijdje aan de weg timmert en onlangs zijn tweede album heeft uitgebracht. Het lied waarmee hij Spanje wil vertegenwoordigen heet Días de alegría en heeft als doel de vrolijke aard van het Spaanse volk onder de Europeanen te verspreiden.
  1. Maverick verwierf bekendheid als protegé van Laura Pausini in het derde seizoen van de Spaanse The Voice. Zijn muziekstijl wordt gekenmerkt door een stevige latino-sound en z’n laatste single Princesa Descalza doet in de verte denken aan de hits uit de beginjaren van Enrique Iglesias. Met zijn lied voor de Spaanse voorronde hoopt hij Europa aan het dansen te krijgen.
  1. En dan… María Isabel! Verreweg de bekendste artiest die dit jaar deelneemt aan de Spaanse voorronde. In 2004 won María Isabel op 9-jarige leeftijd het Junior Eurovisie Songfestival met een score van 171 punten (tot nu toe het hoogst behaalde aantal punten). Het lied werd in meer dan 20 landen een hit en van het bijhorende debuutalbum werden alleen in Spanje al 500.000 exemplaren verkocht. Na tal van succesvolle albums besloot zij een muzikale pauze in te lassen om zich meer op school te kunnen richten. In 2015 keerde Mariá Isabel terug in de Spaanse hitlijsten met het uitermate zomerse La vida sólo es una.
  1. Electric Nana kan gezien worden als een van de Spaanse beloften. Zo werd zij op 9 oktober 2015 genomineerd voor de award Best Spanish Artist 2016, maar vond haar echte doorbraak eigenlijk al in 2011 plaats. Dat jaar werd zij bekend bij het grotere publiek door de hit Lead the Way van Carlos Jean mede in te zingen. Naar eigen zeggen heeft Nana nog nooit een editie van het Songfestival gemist. Voor haar des te meer reden om het dak eraf te zingen tijdens de Spaanse voorronde.
  1. Tijdens de presentatie werd de naam van Barei als laatste bekend gemaakt. Na jaren in Miami gezongen te hebben, keert zij terug naar Spanje om het land kennis te laten maken met haar door Sia, Michael Jackson en Stevie Wonder geïnspireerde muziekstijl. Haar meest bekeken single heet Wildest Horses en heeft op YouTube ongeveer anderhalf miljoen views. Vers bloed dus. Wij laten ons verrassen!