Gisterenavond werd bekend dat Amaia en Alfred Spanje mogen vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival. Met 43 procent van de stemmen sleepten zij de overwinning in de wacht. Daarmee sloeg het duo een gapend gat met de nummer twee: zangeres Aitana. Met maar liefst 12 procent verschil moest zij Tu canción (vertaling: Jouw lied) voor zich dulden.

Na vele weken op de Spaanse televisie te zijn uitgezonden, luidde Operación Triunfo – de Spaanse voorronde – gisterenavond zijn slotminuten in. De apotheose ging van start met een negental liedjes, uitgevoerd door zes verschillende artiesten. Geen combinatie werd daarbij ongemoeid gelaten. Zo zongen Amaia en Alfred niet enkel mét elkaar, maar mocht ieder ook solo een nummer ten gehore brengen. Omdat er de afgelopen jaren veel kritiek op de veranglisering van de Spaanse inzendingen was, had omroep TVE vooraf de harde eis gesteld dat ieder liedje in het Spaans gezongen moest worden.

Chemie
Het lied dat Amaia en Alfred in Lissabon zullen zingen, beschrijft een intense liefde.

Nunca llegué a imaginar
Que viajar a la luna sería real
Lo pones todo al revés
Cuando besas mi frente y descubro por qué

Ik had nooit kunnen voorstellen
Dat reizen naar de maan iets werkelijks kon zijn
Jij draait namelijk alles ondersteboven
Wanneer jij mijn voorhoofd kust en ik ontdek waarom

Niet alleen is er sprake van chemie op papier. Ook tijdens het optreden lieten Amaia en Alfred geen moment onbenut om elkaar vast te pakken en diep in de ogen te staren. Beginnend vanachter twee verschillende piano’s kroop het duo – gaandeweg het verstrijken van de seconden – steeds dichter naar elkaar toe om uiteindelijk het lied in elkaars armen te besluiten. De kans is groot dat de Spaanse televisiekijker géén moment heeft getwijfeld: Amaia en Alfred lijken werkelijk smoor op elkaar.

Siento que bailo por primera vez
Eres el arte que endulza la piel
De mi mente viajera que sigue tus pies
Siento que bailo por primera vez junto a ti, oh

Ik heb het gevoel dat ik voor de eerste keer dans
Jij bent de kunst die de huid veredelt
Van mijn reizende geest die je voeten volgt
Ik heb het gevoel dat ik voor de eerste keer aan jouw zijde dans

Gaandeweg de show traden er verschillende bekende artiesten op, waaronder Conchita Wurst – die uiteraard Rise like a phoenix zong – en Luísa Sobral. Laatstgenoemde schreef Amar pelos dois, het winnende Portugese lied van vorig jaar, voor haar broer Salvador. Na de gastoptredens werd de uitslag bekendgemaakt. De uitslag van de publieksstemming werd onthuld door de Spaanse winnaar van vorig jaar: Manuel Navarro.

Big Five
Sinds 1961 doet Spanje mee aan het Eurovisie Songfestival. Tweemaal ging het land met de zege aan de haal. De afgelopen edities van het Songfestival brachten de Spanjaarden beduidend minder succes. Vorig jaar eindigde zanger Manuel zelfs allerlaatste met zijn Do it for your lover. Omdat Spanje tot de Big Five behoort, is het al verzekerd van een plek in de finale. Aan Amaia en Alfred de eer Spanje weer wat liefde te geven.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!