De eerste inzending voor de 62ste editie van het Songfestival is een feit. Met het lied Botë reist de Kosovaarse zangeres Lindita Halima voor Albanië naar Kiev af. Traditiegetrouw koos Albanië de nationale trots tijdens het Festivali i Këngës, het meest prestigieuze Albanese muziekconcours dat sinds de editie van 2003 dienst doet als preselectie voor het Songfestival.

Met de uitverkiezing van zangeres Lindita is een nieuw Songfestival-seizoen officieel van start gegaan en in Albanië werd daar alvast uitgebreid de tijd voor genomen. Na twee uitputtende halve finales startte de finale met een compilatie van oude Albanese voorrondenummers. Schot zat er echter niet in de uitzending: pas na meer dan een uur televisie kondigden zangeres Ledina Çelo (ESF’05) en acteur Kasem Hoxha de eerste kandidaat aan. Na een jazzy aftrap volgden de nummers elkaar in rap tempo op. Hoewel het publiek (via onder meer Facebook) Lindita naar een derde plek verwees, en er veel gedoe was met haperende telefoonlijnen, schoof de vakjury haar – aan het eind van de avond – de overwinning toe. Daarmee is het voor de 23-jarige zangeres eindelijk raak: in 2014 pakte ze namelijk al eens brons op het Festivali i Këngës en tijdens haar deelname aan American Idol haalde ze net de laatste 24 niet.

Of we met de keuze voor Botë ook daadwerkelijk het Albanese lied hebben gehoord, is nog maar de vraag. De Albanezen hebben er namelijk een handje van de studio in te duiken om vervolgens met een volledig andere versie van het nummer naar buiten te treden. Dat gebeurde onder meer vorig jaar toen zangeres Eneda met een nagenoeg onherkenbare versie van Përrallë naar Stockholm trok. Daar moest zij genoegen nemen met een zestiende plaats in de tweede halve finale. Daarmee bleef de hoogste notering – een vijfde plek in 2012 – voor Albanië gehandhaafd. Gaat het Lindita wél lukken om in ieder geval de finale te halen?

https://www.youtube.com/watch?v=90211t4A9wk