‘Ik wil joie de vivre overbrengen’, zegt de vierentwintigjarige Zwitser Luca Hänni. Hij doet dat met zijn song She got me, die dansbaar is, jazeker, en vrolijk, jazeker – maar dat wil niet zeggen dat Hänni alleen maar in te zetten is voor de luchtige zaken van het leven.

Veteraan
Jong is-ie, maar toch al een veteraan. Hij won, als eerste buitenlander ooit, in 2012 de Duitse versie van Idols – Luca was toen zeventien. Meteen erna scoorde hij een monsterhit met Don’t think about me. Er volgden meer singles, er volgden vier albums, er volgden tournees en heel, heel veel fans. Er volgde weer een overwinning: ditmaal als danser, bij Dance Dance Dance. Maar wat ook volgde was een toewijding aan een bijzonder doel: Hänni zet zich in voor kinderen met de ‘vlinderziekte’, oftewel epidermolysis bullosa. Deze kinderen hebben een huid die zich niet goed ‘zet’ en krijgen soms al blaren door het dragen van kleding of als ze geknuffeld worden, Luca treedt speciaal voor ze op, en vestigt daarmee de aandacht op de bestrijding van deze nare ziekte.

Nala
Nog meer? Hänni brengt zijn eigen tijdschrift uit, hij heeft zijn eigen kledingmerk, hij is ook nog model, met en ook wel zonder al teveel kleding – o, en zijn chihuahua heet Nala. Kortom: Luca Hänni is een ster. Die intern geselecteerd werd door de Zwitsers na een flink aantal mindere jaren. En die al eens eerder iets met Eurovisie te maken had: in 2017 gaf hij de Zwitserse punten door.

She got me
Het liedje schreef hij samen met een groep internationaal bekende songwriters tijdens een song writing camp. Zo zijn dit jaar heel veel inzendingen ontstaan – waardoor het niet toevallig is dat een van de schrijvers van de Zwitserse inzending, Laurell Barker, óók meewerkte aan het lied van Duitsland en aan dat van het Verenigd Koninkrijk. De song van Luca is van die drie het levendigst: het gaat over een jongen in een bar die een meisje binnen ziet komen, waarna hij ‘rowdy’ wordt (baldadig) en omdat ze ‘so low’ gaat als ze eenmaal ‘low’ gaat, wil hij maar één ding met haar doen: dirty dancen.

Finale
Reken maar dat zijn act straks de Fuego van 2019 wordt: de track waarbij iedereen vergeet wat hij aan het doen was en een discovloer opzoekt.  Het lied schoot na bekendmaking niet voor niks de top vijf van de bookmakers in, en met Luca Hänni’s combinatie van looks, zangtalent en dansvaardigheden, zal hij het waarmaken ook – na het schamele aantal van maar twee finaleplaatsen in de laatste twaalf jaar wordt het voor de Zwitsers dit keer ongetwijfeld joie de vivre in Tel Avivre.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.