Robin Bengtsson reist namens Zweden naar Oekraïne af. Dat zal hij doen met het nummer I can’t go on. De finale van Melodifestivalen eindigde in een fotofinish (146 tegen 133 punten) waarbij Hold on van zanger Nano nipt het onderspit moest delven. Plek drie ging naar Wiktoria die voorafgaand aan de show als de te kloppen kandidaat werd bestempeld.

Het is overigens niet de eerste keer dat de 26-jarige Bengtsson een gooi naar het Eurovisie-ticket doet. Vorig jaar eindigde hij met Constellation prize op een vijfde plek in Melodifestivalen, de Zweedse voorrondeHoewel Melodifestivalen al meer dan halve eeuw bestaat, is het uitgegroeid tot een ongekend populair familie-evenement en dé jaarlijkse kijkcijfertopper van Scandinavië. Om een voorbeeld te geven: in 2012 keken gemiddeld 3,3 miljoen Zweden naar de halve finales en mocht de finale het doen met meer dan 4 miljoen kijkers. Anno 2017 kijkt ongeveer de helft van de Zweedse bevolking naar de Songfestival-voorronde en ligt de kijkcijferdichtheid rond de negentig procent. Voor Zweedse artiesten is Melodifestivalen dan ook hét podium om nieuw materiaal ten gehore te brengen. Het is dan ook niet zonder reden dat superster Zara Larsson de intervalact wilde verzorgen en namen als Charlotte Perrelli (ESF ’99 en ’08) en Loreen (ESF ’12) op de deelnemerslijst stonden. Beide oud-winnaars raakten echter voortijdig uitgeschakeld.

Zweden doet sinds 1958 mee aan het Eurovisie Songfestival en won maar liefst zes keer. Bekendste winnaar is ongetwijfeld Abba met Waterloo maar het zijn vooral de laatste jaren waarin het koninkrijk een behoorlijke track record heeft weten op te bouwen. Sinds 2011 eindigde alleen You van zanger Robin Stjernberg niet bij de beste vijf. Het Zweedse succes beperkt zich in veel gevallen niet enkel tot het Eurovisie-podium. Zo groeide If I were sorry van zanger Frans (5de plek in 2016) in de maanden na het Songfestival uit tot een grote Europese radiohit. In landen als Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland, Ierland, Spanje én Nederland werd het lied – nog net niet tot vervelens toe – grijsgedraaid. Datzelfde gold voor Euphoria van zangeres Loreen (1ste in 2012) en Heroes van Måns Zelmerlöw (1ste in 2015).