Gastland Zweden heeft gekozen voor zanger Frans met het lied If I Were Sorry. Hij won vanavond de finale van het immens populaire Melodifestivalen. Aan de finale namen twaalf kandidaten deel: acht van hen plaatsten zich direct via de voorrondes en vier kandidaten stootten door via de herkansingsronde.

De show kende eveneens een Nederlands tintje. De populaire TROS-diskjockey Daniel Dekker maakte de punten van de Nederlandse vakjury bekend en gaf de douze points aan zangeres Ace Wilder. Zij eindigde uiteindelijk op een derde plek. Winnaar Frans is trouwens geen nieuwkomer in de Zweedse muziekindustrie. Op 7-jarige leeftijd scoorde hij al zijn eerste nummer-een-hit met een ode aan de Zweedse voetballer Zlatan Ibrahimović. Who’s da man werd net voor het Wereldkampioenschap Voetbal van 2006 uitgebracht en groeide uit tot het lijflied van het nationale elftal. Momenteel scoort hij in eigen land opnieuw een monsterhit. Ditmaal met If I Were Sorry.

Zweden is een van de meest succesvolle landen op het Eurovisie Songfestival. Het wist het Songfestival zesmaal te winnen, slechts één keer minder dan recordhouder Ierland dat zeven keer won. Zweden won in 1974 (Abba met Waterloo), 1984 (Herreys met Diggi-loo diggi-ley), 1991 (Carola met Fångad av en stormvind), 1999 (Charlotte Nilsson met Take me to your heaven), 2012 (Loreen met Euphoria) en 2015 (Måns Zelmerlöw met Heroes). En ook dit jaar ziet het er goed uit voor de Zweden. Al wekenlang staat het land bovenaan de lijstjes bij de bookmakers.