Als er een Songfestival-school zou bestaan, stond die in Stockholm. De Zweedse deelnemers vernieuwen de muziekcompetitie al decennia lang met groot enthousiasme. Poplegendes als ABBA, Carola en Loreen hebben zodoende stuk voor stuk hun faam te danken aan het Eurovisie Songfestival. Gisteravond won Benjamin Ingrosso met zijn nummer Dance you off het Melodifestivalen, de Zweedse nationale voorronde.

Voorronde
Het Melodifestivalen is een big deal onder het Zweedse televisiepubliek. Miljoenen mensen stemmen wekenlang af op de liedjeswedstrijd. In zes liveshows (vier halve finales, een ‘second chance’-ronde, en de finale) mochten in totaal maar liefst achtentwintig acts zich opmaken voor een optreden. Uiteindelijk kregen twaalf performers de kans het thuispubliek te overtuigen in de daverende finale. Overigens: dat overtuigen is best spannend. De finale vond plaats voor 65.000 toeschouwers.

 

Spectaculaire act
De 20-jarige Benjamin Ingrosso deed al een keer eerder mee aan de Zweedse voorronde. Vorig jaar probeerde het zangtalent de concurrentie te slim af te zijn met het nummer Good lovin’. Tot zijn grote teleurstelling moest de Zweed zich tevreden stellen met een vijfde plaats in de uiteindelijke finale. Een kwestie van nog een keer proberen dus. Dance you off is een Justin Timberlake-achtige song die tijdens het gezang visueel ondersteund wordt door een snuggere lichtshow. Mede dankzij een veelvoud van lange, rode lichtstrepen lijkt het net alsof Ingrosso helemaal niet op een podium staat. Een strakke choreografie maakt de Zweedse inzending compleet.

Finales en voorspoed
Zweden is een van de meest succesvolle landen op het Eurovisie Songfestival. Het Scandinavische land wist de liedjeswedstrijd zesmaal te winnen, slechts één keer minder dan recordhouder Ierland. In de wat realistischere ranking die Eurostory aanhoudt, die waarin het gaat om de gemiddelde prestatie, gerekend over alle jaren, staat Zweden op een knappe zevende plaats. De laatste keer dat het koninkrijk de winst meenam naar het schiereiland was in 2015. Måns Zelmerlöw won toen met het nummer Heroes. Daarentegen heeft ook Zweden zo nu en dan teleurstellingen moeten incasseren. Tot 2009 was het land, afgezien van de Big Five, de enige deelnemende natie die steevast de finale haalde. Echter, in 2010 bleef Anna Bergendahl tegen alle verwachtingen in steken in de tweede halve finale. Hopelijk boekt Benjamin Ingrosso een beter resultaat.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!