Naast alle andere nationale selecties die gisteravond plaatsvonden, was het ook tijd voor de Polen om hun lied voor het Eurovisie Songfestival kenbaar te maken. Net als de voorgaande jaren werd de winnaar gekozen via het televisieprogramma Krajowe Eliminajce. Tien verschillende acts namen het tegen elkaar op, in de hoop publiek en jury’s te kunnen overtuigen. Gromee en Lukas Meijer – al van meet af aan favoriet – gingen met het goud aan de haal. Met de zomerse dancetrack Light me up vertegenwoordigen zij Polen in Lissabon.

Light me up kenmerkt zich vooral door de aanstekelijke dancebeat vlak na het refrein. Deze beat is met name het werk van Gromee die in eigen land bekend deejay is. Zo scoorde hij in Polen al drie top-tien-hits: Spirit, Runaway en Without you. De Poolse inzending klinkt alsof het overal in Europa makkelijk op de radio gedraaid zou kunnen worden. Werkt dit straks in het voordeel van de Polen? Zullen de zomerse klanken van Gromee en Lukas Meijer aanslaan?

Krajowe Eliminacje
Tijdens het televisieprogramma Krajowe Eliminacje bepaalden zowel jury’s als publiek het eindresultaat. Zeven liedjes werden in het Engels gezongen, de andere drie in het Pools. Oud-Eurovisie-deelnemers Kasia Moś en Måns Zelmerlöw mochten de pauzeact voor hun rekening nemen. De Zweedse Måns won in 2015 het Eurovisie Songfestival met het nummer Heroes en de Poolse Kasia werd vorig jaar nog tweeëntwintigste met Flashlight. Kasia verzorgde overigens niet alleen de interval act, zij maakte ook deel uit van de vijfkoppige jury. Uiteindelijk waren het dus Gromee en Lukas Meijer die met 20 punten – precies één punt meer dan Happy prince – de overwinning naar zich toe wisten te trekken.

Top 10?
Net als Nederland staat Polen op donderdag 10 mei in de tweede halve finale van het Eurovisie Songfestival. De laatste vier edities wist Polen zich telkens weer te kwalificeren. In 2016 werd zanger Michał Spzak zelfs achtste met het nummer Colour of your life. Gromee en Lukas Meijer hebben nu al Polen achter zich. Straks de rest van Europa?


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!