Op vrijdagavond 10 maart onthulde Macedonië haar inzending voor het Songfestival van 2017. De 23-jarige Jana Burceska zingt Dance Alone en heeft daarmee de eervolle opdracht het land weer eens naar de finale te loodsen.

Al eerder was bekend dat Jana Macedonië zou vertegenwoordigen op het Songfestival. Burčeska werd intern aangewezen en raakte in eigen land bekend toen zij in 2011 deelnam aan de Macedonische versie van Idols. Ook nam zij drie keer deel aan Skopje Fest: het belangrijkste muziekfestival van de republiek. Dance Alone kan het best omschreven worden als een echt (electro) popnummer. Het lied werd gepresenteerd in de Macedonische televisieshow Stisni Play waar direct nog een andere primeur met de kijker werd gedeeld: Ambra Succi, die zeer nauw betrokken was bij het succesvolle If Love Was A Crime van Poli Genova (Bulgarije 2016, vierde plek), zal in Kiev de choreografie voor haar rekening nemen.

Tot nog toe is Macedonië op het Songfestival weinig succesvol gebleken. Zo wist het zich de laatste vier jaar niet te kwalificeren. Vorig jaar deed het land nog een verwoede poging door de populaire zangeres Kaliopi te sturen maar ook dat mocht niet baten. En dat is op z’n minst opvallend te noemen want de zangeres is een grote regionale ster en behaalde in 2012 nog een knappe 13de plaats met het lied Crno I Belo. Na vier teleurstellende jaren moet Jana er dus weer voor zorgen dat we Macedonië terugzien in de finaleshow van zaterdagavond. Daarvoor moet ze het eerst opnemen tegen achttien andere landen.