Ze zit nog op school. Ze is fan van Beyoncé. Als ze de kans kreeg, zou ze graag met haar zingen, evenals met de Britse zangeres Jorja Smith, want dankzij haar is ze van soulmuziek gaan houden. Ze schrijft eigen songteksten en ze bewaart die in haar la, want je weet maar nooit. We hebben het over Alicja Szemplińska, een van de jongste deelnemers ooit voor Polen. In Rotterdam zingt ze de verhalende ballad Empires.

Viral
Vorig jaar ging ze viral toen er een compilatie van haar beste optredens werd gepost op het YouTube-kanaal Best of The Voice, met de weinig verhullende titel: ‘Teenager with INCREDIBLY DEEP voice WINS The Voice’. En het is inderdaad de rijke soulvolle klank en het grote bereik van haar stem waarmee ze het hele internet wist te verbazen. ‘I can’t believe she’s just 17!’

Tree voor tree
Terwijl Alicja rustig school afmaakt, droomt ze haar dromen en zet ze haar stappen. Alicja lijkt zich in een fase te bevinden waar veel van haar leeftijdsgenootjes enkel over kunnen fantaseren. Trapsgewijs heeft ze haar talentenjachten gewonnen: de eerste tree was Hit Hit Hurray!, de tweede tree was The Voice of Poland, de derde tree was Szansa na sukces. En nu komt dus de vierde tree: het Eurovisie Songfestival in de havenstad, vanwaar ze misschien wel een gooi kan doen naar Groot-Brittannië. Naar Amerika. Naar Jorja. Naar Beyoncé.

Szansa na sukces
Voor de selectie van de Eurovisie-inzending koos de Poolse omroep TVP dit jaar voor de (in Polen welbekende) formule Szansa na sukces. Deze oudste talentenjacht van Polen bestaat al sinds 1993.

Tussen 1993 en 2012 was de formule als volgt: aspirantzangers- en zangeressen zingen een cover van een bekende Poolse band of artiest. De band of artiest in kwestie zit op de bank en kiest de winnaar; de winnaar mag vervolgens met dit lied toetreden tot de grote finale in het vermaarde Sala Kongresowa in Warschau.

Bij de reboot van de show in 2019 kwam er ook een Junior-versie; hier werd (bij wijze van proef) gekozen voor een andere prijs, namelijk deelname aan het Junior Songfestival. Dit pakte goed uit. Robin Gabor won de televisieshow met haar lied Superhero, en bracht Polen vervolgens haar tweede Junior Eurovisiezege op rij. Na dit succes kon een volwassen versie niet achterblijven. Het grote Eurovisie-podium werd hierbij de inzet.

Droomteam
Het is duidelijk dat er vanuit werd gegaan dat Alicja fluitend de finale zou halen, want kosten noch moeite zijn gespaard om het beste team van songwriters bij elkaar te verzamelen. Patryk Kumór en Dominic Buczkowski-Wojtaszek, beide verantwoordelijk voor Superhero, het winnende lied van het Junior Songfestival 2019, schreven mee aan Empires. Patryk Kumór schreef daarvóór ook al mee aan de winnende Poolse inzending van 2018, Anyone I want to be. Twee winnende songwriters dus, die in korte tijd hun sporen in het Eurovisie-vak hebben verdiend.

Daarnaast zijn twee liedjesschrijvers uit Canada overgevlogen, namelijk Frazer Mac en Laurell Barker, die eveneens allebei het Eurovisie Songfestival op hun CV hebben staan. De Canadezen werkten samen aan het nummer She got me (2019) van Luca Hänni, en Laurell Barker leverde ook nog eens een bijdrage aan twee andere nummers uit datzelfde Eurovisiejaar, namelijk die van het Verenigd Koninkrijk en die van Duitsland.

Stijlbreuk
Deze keer geen popballad of een dansbare track met een funky beat, maar een emotioneel beladen ballad met strijkers, militaristische drums (tweede refrein) en een enorme uithaal tegen het einde. En een tekst vol metaforen. Het begint met: Ashes to ashes, dust into dust. Meteen is de toon gezet. We zijn van stof, en tot stof zullen wij vergaan. Ze vervolgt met: I’ll follow you through black. En dan wordt de onontkoombare neergang van de liefde beschreven met donkere beeldspraak. Like moths to a flame. / Like birds to a pane of glass.

Hoewel een groter contrast met de typische belevingswereld van een zeventienjarige nauwelijks mogelijk is, draagt zangeres Alicja het lied wél. Het is haar stem die de emotie van het lied overbrengt, of op z’n minst de suggestie wekt. Het lied Empires is Alicja letterlijk op het lijf geschreven. En in mei zullen we zien of ze hiermee weer een trede hoger komt; weer een beetje meer in de buurt van haar grote idolen Jorja en Beyoncé.


Meer weten over de andere inzendingen van 2020? Klik hier