Douwe Bob staat in het eerste deel van de eerste halve finale op dinsdag 10 mei. Dat maakte de Zweedse organisatie afgelopen maandag bekend tijdens de loting in Stockholm. Voor alle Songfestival-fans reden dinsdagavond 10 mei vrij te houden om zich vast te kunnen klampen aan de beeldbuis. Gezelschap van onze zuiderburen krijgen wij niet: Laura Tesoro die voor België aantreedt, moet het doen met een plek in de tweede halve finale. Ook werd Come Together uitgeroepen tot slogan van het festival.

Wat zegt deze loting over de kansen van Douwe Bob? Journalist Dennis van Eersel schrijft hierover op de website www.esfmagazine.nl het volgende: ‘Als je goed voorbereid naar Stockholm komt en mee gaat doen om de eindoverwinning in de finale, ben je een zekere finalist. Dan doet een loting of indeling in de halve finale er niet toe. Voor de randgevallen die zaken aan het toeval over laten, is deze loting wel belangrijk.’ In het NPO2-radioprogramma Helemaal Haandrikman gaf Douwe Bob aan tevreden te zijn met de plaatsing in de eerste halve finale. Journalist Bert Haandrikman maakte zich toch enigszins zorgen om de vele Oostbloklanden in de halve finale van Douwe Bob. ‘Ik maak me er niet druk om,’ lachte de zanger de opmerking van Haandrikman weg. ‘Het gaat erom dat je nummer goed is en je er goed uitziet.’

Dat onderstreept Laura Spierdijk (hoogleraar Econometrics of Pensions, Insurance and Finance aan de Rijksuniversiteit Groningen) in Het Grote Songfestivalboek. Met de introductie van de halve finales en de terugkeer van de vakjury is er volgens haar nog maar weinig sprake van vriendjespolitiek. ‘Daardoor worden de scherpe randjes van de uitslag afgehaald. Alleen al daarom is die vakjury heel hard nodig. De herintroductie van de vakjury reduceert het effect van buurstemmen. En de professionele geloofwaardigheid van het Songfestival is daarmee teruggekomen. Een act wordt minder belangrijk. Je ziet dat steeds meer landen met kwaliteit op de proppen komen.’

En over Balkanlanden gesproken: Nederland deelt de eerste halve finale met onder andere IJsland, Finland, San Marino, Cyprus, Estland en Oostenrijk. Daar zit weinig Balkan aan. Waar journalist Haandrikman eerder voor zou moeten vrezen, zijn landen als Griekenland, Rusland, Azerbeidzjan en Bosnië Herzegovina. Deze vier landen misten – sinds de introductie van de halve finales – nog nooit een finale. De enige twee landen uit de halve finale van Douwe Bob die er slechtere statistieken dan Nederland op nahouden, zijn San Marino en Tsjechië. San Marino nam zes keer deel aan het Songfestival en haalde slechts een keer de finale; Tsjechië wist nog nooit door te stoten naar de zaterdagavond. Tijdens de halve finale van Douwe Bob mag er trouwens ook gestemd worden door een drietal finalisten: Frankrijk, Spanje en Zweden. Frankrijk en Spanje staan, onafhankelijk van hun eindplaats het jaar ervoor, automatisch in de finale. Dit vanwege hun financiële steun aan het festival.

Dan nog een korte slotanalyse. Bestaat er een mogelijkheid dat landen met stemrecht in de eerste halve finale Douwe Bob onderdompelen in een zee van punten? Ja. Afgaand op de laatste drie edities is dat zeker mogelijk. Zo blijkt uit de puntentelling van het Eurovisie Songfestival 2015 dat Trijntje Oosterhuis met Walk Along 33 punten behaalde. Zij kreeg onder andere punten uit Frankrijk (2), Spanje (3) en Estland (5) – drie landen die ook 10 mei op Douwe Bob mogen stemmen. The Common Linnets wisten de halve finale zelfs te winnen met 150 punten. Mede door twaalf punten uit Estland, Hongarije, IJsland, San Marino en Zweden. Ook kwamen er punten uit Armenië (10), Frankrijk (10), Spanje (7), Azerbeidzjan (3), Moldavië (2), Rusland (2) en Montenegro (1). Anouk eindigde in de halve finale op een zesde plek met 75 punten: Oostenrijk (8), Estland (7), Montenegro (2), Rusland (3) en Zweden (8). Schuiven zij Nederland straks opnieuw punten toe?

Grafiekje

Alle deelnemende landen uit de eerste halve finale. Het percentage toont het aantal finaleplekken ten opzichte van het aantal deelnames sinds 2004. Er is gekozen voor 2004, omdat dit het eerste jaar met een halve finale was.