Deel vanavond tijdens het Eurovisie kijken deze feitjes lekker nonchalant mee aan je omgeving en iedereen zal tot in lengte der dagen onder de indruk zijn:

  • De filmpjes tussendoor heten postcards. Ze dienen ter introductie van het land dat zal aantreden, maar natuurlijk ook om de mensen in de zaal de tijd te geven om het podium gereed te maken voor de volgende act. Soms zijn de dertig tot vijftig seconden die zo’n filmpje duren nauwelijks genoeg: vorig jaar trad de Oostenrijkse band The Makemakes op met een piano die aan het eind in brand vloog (wat bij de act hoorde). Tijdens de postcards probeerde de regie de piano wanhopig te blussen, het vuur was haast niet uit te krijgen en sloeg bijna over naar de zaal
  • De jongen die je geprojecteerd ziet tijdens het optreden van Australië, waarin ze zingt dat ze haar geliefde zo mist, is niet het daadwerkelijke vriendje van zangeres Dami Im. Ze is al jaren getrouwd met de eveneens Koreaanse Noah Kim, die je in de green room trots als een pauw naast haar ziet zitten. Nu ik er over nadenk: Dami’s volledige naam is dus: Dami Kim-Im. Maar ik ben waarschijnlijk de enige die dat grappig vind.
  • Wie dacht dat Douwe Bob de enige is die dit jaar een stilte laat vallen moet vanavond opletten, want er zal ook een stilte van drie seconden in het nummer van Spanje zitten. Advies vooraf: schrik niet voortijdig van wat er gebeurt. Alles komt goed.
  • Voor wie echt wil lachen: let een beetje op het publiek als de Oostenrijkse Zoë het Franstalige Loin d’ici ten gehore brengt. Iedereen probeert mee te zingen, maar getuige de totale afwezigheid van lipsynchroniciteit is duidelijk dat weinig weten wat er eindelijk wordt gezongen. De grap is dat ze het blijven proberen waardoor de oplettende televisiekijker een hilarisch staaltje blufplayback te verstjouwen krijgt.
  • Meermaals komt na de laatste tonen van een nummer een shot van een club fans in beeld. Wat de kijker thuis niet ziet, is dat de desbetreffende fans van tevoren worden verzameld en al twee minuten klaarstaan om één seconde de longen uit het lijf te gillen. Extra weetje: alle flesjes bier worden weggehaald voor ze in beeld komen.