Ze is met haar zestien jaar de jongste deelnemer van het Eurovisie Songfestival 2019: Zinaida Kupriyanovich, artiestennaam ZENA, leerling op een gymnasium in Minsk. En de manier waarop ze de nationale winst in Wit-Rusland in de wacht sleepte, was niet bepaald bescheiden te noemen. Als haar nummer Like it op Europa’s grootste podium net zo’n waardering krijgt als in eigen land, kan ze nog ver komen.

Landslide
ZENA’s overwinning in de Wit-Russische nationale finale was wat je noemt een ‘landslide’. Dat had ook te maken met de manier waarop de winnaar door de vakjury – er was geen televoting – werd gekozen: onmiddellijk na ieder nummer werden de punten toegekend. Zo kon het gebeuren dat ZENA, pas de tweede van de tien acts die avond, met Like it negenenzestig van de zeventig mogelijke punten kreeg toegekend. De enige manier om daar nog overheen te komen, was dus de perfecte score, en daar kwam niemand meer aan. Zo was de nationale Wit-Russische finale eigenlijk al voorbij voordat-ie goed en wel was begonnen.

Junior
Ondanks haar jonge leeftijd timmert ZENA als zangeres, actrice en presentatrice al een poosje aan de weg. Op haar tiende startte ze haar zangcarrière met een deelname aan New Wave Junior (internationale liedjescompetitie) en door het winnen van Slavianski Bazaar (de kinderversie van een populair festival voor Slavische muziek). Daarna, in 2015 en 2016, richtte ze haar pijlen op het vertegenwoordigen van Wit-Rusland op het Junior Eurovisie Songfestival, maar slaagde beide keren niet. Ondertussen werd ze wel steeds populairder door meer dan twintig nummers en tien videoclips uit te brengen (meer dan vijftien miljoen views op YouTube), door nationale muziekprijzen te winnen, door de hoofdrol-voice-over te vertolken in de Wit-Russische versie van de Disney-film Moana, én door het presenteren van het Junior Eurovisie Songfestival in 2018 in Minsk.

Hashtag
En nu, bij haar eerste poging om haar land te vertegenwoordigen op het ‘grote’ Songfestival, is het dus raak. De tekst van Like it werd geschreven door Yuliya Kreyeva, de arrangementen kwamen van de Russische producer Victor Drobysh, die eerder betrokken was bij de Eurovisie-inzending voor Rusland in 2012 (Party for Everybody, tweede plaats). Bij de titel Like it is het niet vreemd om associaties met social media te hebben. ZENA opent met de woorden: I guess I forgotten to turn my phone / Off I’m outside my comfort zone. Buiten die comfort zone zoekt ze naar wat ze moet doen, ze vraagt karma of het universum om haar een teken te geven, te vertellen welke kant ze op moet met haar leven. Uiteindelijk lijkt het antwoord gevonden: The universe is ours now / Ok, put your favourite sneakers on / And show your emotions on the floor / Add hashtag to find ya. 

Vierenveertig
Sinds 2004 neemt Wit-Rusland onafgebroken deel aan het Eurovisiesongfestival. Niet altijd met evenveel succes: ongeveer een op de drie pogingen haalde de finale. Het beste resultaat tot nu toe behaalde zanger Dmitry Koldun in 2007, toen hij met Work your magic als zesde eindigde. Na een zeventiende plek voor het duo Naviband in 2017 strandde zanger Alekseev afgelopen jaar weer in de halve finale. In Eurostory’s klassement van gemiddelde scores kan Wit-Rusland die finaleplek goed gebruiken: met 20,8% staat het land 44ste, en laat het alleen Tsjechië, Slowakije, Montenegro, San Marino en Andorra achter zich.

 


 

Benieuwd naar andere inzendingen voor het Eurovisie Songfestival dit jaar? Eurostory zet alles wat je moet weten overzichtelijk op een rij op de festivalpagina van 2019.