Outlaw in ‘em luidt de titel van het lied waarmee Waylon voor Nederland naar het Eurovisie Songfestival in Lissabon gaat. Een ruig rocknummer dat naadloos past in het straatje van artiesten als Guns N’ Roses, Kid Rock en AC/DC. Vanaf de allereerste zin (It’s a fine, fine line between whiskey and water into wine) hoopt Waylon straks de uitzinnige menigte in de Portugese Altice Arena weg te kunnen blazen, maar hoopt hij misschien nóg wel veel meer de Europese televisiekijker om zijn vingers te kunnen winden.

Torenhoge ambitie
Dat Waylon enkel voor goud naar Lissabon afreist, werd op 9 november 2017 al vrij duidelijk tijdens een uitzending van De Wereld Draait Door. Aan tafel bij van Matthijs van Nieuwkerk legde schaatser Erben Wennemars de zanger de vraag voor waarom hij in vredesnaam aan het Eurovisie Songfestival (‘die poppenkast’) mee wil doen. Een vraag die door Waylon bijzonder stellig werd beantwoord door het muziekevenement met de Elfstedentocht en de Olympische Spelen te vergelijken. ‘Als je serieus muzikant bent, wil je op het grootste podium ter wereld staan. En dit is het grootste podium ter wereld. Hier kijken 250 miljoen mensen naar. Ik wil daar elk jaar wel voor tekenen. Voor mij zijn dit de Olympische Spelen…’

‘Muziek is natuurlijk nooit een wedstrijd, maar als ze er dan een wedstrijd van maken, dan wil ik ‘m winnen ook,’ blikte Waylon alvast vooruit op Lissabon. ‘We zijn in 2014 geweest en daar heb ik het hele festival meegemaakt. Je lacht je hier en daar helemaal de ballen uit je broek, maar tegelijkertijd stonden we in heel Europa op nummer één.’ Dat de ambitie van Waylon torenhoog is, bleek de afgelopen dagen opnieuw. Zo noemde de zanger het halen van de finale slechts een formaliteit en gaat hij naar eigen zeggen de halve finale makkelijk overleven. ‘Winnen is belangrijker dan meedoen. Met The Common Linnets zijn we tweede geworden, dus voor mij is er nog maar een plek over… Plek drie telt niet, plek vier niet. Enkel nummer één.’

Van country naar Nederlandstalig en weer terug
Dat Waylon voor ruige country kiest, komt niet geheel uit de lucht vallen. Al van kinds af aan is hij bevangen door de verfijnde klanken van Nashville. Zo drumde hij in de band West Virginian Railroad en reisde hij in 1997 – op verzoek van platenmaatschappij EMI – af naar Amerika om daar een countryplaat op te nemen. Die kwam er echter niet. Na een tijdje door de Verenigde Staten gezworven te hebben, kuste Waylon in 2005 de countrymuziek vaarwel en omarmde hij het Nederlandstalige genre. Samen met K-Otic-zangeres Rachel Kramer stuurde hij Leven als een beest in voor het Nationaal Songfestival van 2005. Het gehoopte succes bleef echter uit: zangeres Glennis Grace mocht namens Nederland richting Kyiv.

Toen Waylon in 2008 aan het eerste seizoen van Holland’s Got Talent (SBS 6) deelnam, kwam zijn carrière pas echt van de grond. Platenmaatschappij Universal Music contracteerde Waylon en bracht hem, als eerste Nederlander ooit, onder bij hun internationale Motown-label. De single die daaruit voortvloeide – Wicked way – was direct een schot in de roos. Het nummer werd door Radio 538 omgedoopt tot Alarmschijf waarna het doorstootte tot in de bovenste regionen van de Nederlandse Top 40. Op een internationale doorbraak moest Waylon tot 2014 wachten. Dat jaar sleepte hij, als onderdeel van The Common Linnets, Eurovisie-zilver in de wacht en groeide het bejubelde Calm after the storm in heel Europa uit tot een monsterhit.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!