Waylon is namens Nederland terug te zien in de tweede halve finale van donderdag 10 mei. Dat werd vandaag bekend tijdens de lotingsceremonie voor het Eurovisie Songfestival. Net als vorig jaar én 2014 (toen Waylon al eens deelnam als een van The Common Linnets) zal de donderdagavond het moment van de waarheid worden. De lotingsceremonie vond in Lissabon plaats en werd gepresenteerd door Sílvia Alberto en Filomena Cautela, twee van de vier presentatrices van het Songfestival in mei. 

Jaarlijks wordt in januari – middels loting – bepaald welke landen in welke halve finale van het Songfestival mogen aantreden. Op hetzelfde moment krijgen de landen te horen in welke helft van de halve finale zij hun opwachting mogen maken én in welke halve finale de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje) en het organiserende land (Portugal) hun stem mogen uitbrengen. Vanwege het oneven aantal deelnemers zien wij negentien landen in de eerste en achttien landen in de tweede halve finale terug. Leuk detail is dat de lotingsceremonie werd bijgewoond door Vitali Klitschko – de burgemeester van Kiev – die de zogenoemde Host City Insignia mocht overhandigen aan Fernando Medina, zijn collega in Lissabon. De Host City Insignia is een wisseltrofee die jaarlijks van de ene naar de andere Songfestival-organiserende stad wordt gebracht. De trofee is een sleutelhanger waaraan iedere stad een eigen symbool kan bevestigen.

Bollen
Dit jaar werd er tijdens de loting gebruikgemaakt van zes glazen bollen. In iedere bol zaten zes landen met uitzondering van de eerste waarin er zeven zaten. Nederland zat in dezelfde pot als België, Estland, Letland, Litouwen en Polen. Om en om werd er uit iedere bol een papiertje getrokken wat erin resulteerde dat Waylon de eerste helft van de tweede halve finale kreeg toegewezen.

Concurrentie
Hoewel Waylon in de halve finale met het kleinste deelnemersveld zit, krijgt hij toch van doen met een aantal geduchte tegenstanders. Zo moet Waylon het opnemen tegen traditioneel sterke landen als Zweden, Rusland en Oekraïne. De overige landen en de totale indeling lees je op onze steeds bijgewerkte Lissabon 2018 pagina. Waylon moet van de achttien landen bij de eerste tien eindigen om door te gaan naar de grote finale van zaterdag 12 mei.