Het wordt een zware winter voor veel Oekraïeners. Nog afgezien van de terreuraanvallen door Rusland hebben veel inwoners van Kyiv en andere steden te lijden onder uitval van stroom en gas. En dus gebeurt het regelmatig dat de inwoners ’s ochtend opstaan, merken dat de elektriciteit weer eens weg is en dan niet de netste woorden zeggen.

Klote
Sommige Oekraïeners proberen dan op TikTok de moed erin te houden. Bijvoorbeeld door… een Vlaams songfestivalliedje te zingen. Dat uit 1971. Nicole & Hugo zouden gaan, maar op het laatste moment werden ze vervangen door Jacques Raymond & Lily Castel, omdat Nicole geelzucht had opgelopen. Goeiemorgen, morgen heette hun liedje, en laat nu net dat woord ‘goeiemorgen’ sterk lijken op het Russische equivalent van ‘klote’en ‘fuck’.

Filmpje
In dit fimpje van de NOS kun je zien hoe de Oekraïeners het oude liedje voor hun geinige TikTok-filmpjes gebruiken. Nicole is helaas heel recent overleden, maar éénenvijftig jaar na dato een hit scoren in een land dat wel wat laconieke grappen kan gebruiken – dat moet Hugo in elk geval goed doen.