Zestien artiesten hoopten gisteren in de TRM Studio’s in Chişinău O Melodie Pentru Europa te winnen om Moldavië te mogen vertegenwoordigen op de drieënzestigste editie van het Eurovisie Songfestival. DoReDos wisten met hun nummer My lucky day zowel de jury als de kijkers thuis te overtuigen. Een vrolijk nummer geschreven door de Rus Filip Kirkorov.

De avond bestond uit zestien verschillende acts. Aanvankelijk was het idee om een halve finale te organiseren, maar dat idee werd verworpen. Er zou enkel een finale plaatsvinden. De liedjes waren ofwel in het Roemeens of in het Engels. Daarnaast was er één (deels) Spaanstalige bijdrage. Na de optredens werd er een interval act opgevoerd door Sunstroke Project, de Moldavische vertegenwoordiger van 2017. Nadat de stemprocedure gesloten was, maakte ieder jurylid zijn of haar top tien bekend. Zowel de jury als het stemmend publiek bepaalde ieder vijftig procent van de stemmen. Ieder jurylid, op één na, gaf DoReDos de befaamde twaalf punten. Vervolgens bleek dat ook de mensen thuis DoReDos het liefst naar het Songfestival wilden afvaardigen.

Rîbniţa
DoReDos bestaat uit zangeres Marina en zangers Evgeny en Sergiu. Alle drie komen zij uit hetzelfde kleine stadje in Moldavië; Rîbniţa. Al twee keer eerder namen zij deel aan O Melodie Pentru Europa. Driemaal is scheepsrecht dus. Het lied is geschreven door Filip Kirkorov, een bekende Russische zanger die in het verleden zelf meedeed aan het Songfestival en ook de muziek schreef voor onder andere You are the only one van Sergej Lazarev. Laatstgenoemde werd in 2016 nog derde in Stockholm. Het lied My lucky day is een vrolijk nummer en combineert internationale klanken met traditionele accenten. Met veel confetti en vuurwerk bracht de groep het nummer nogmaals na de bekendmaking. Veel rust krijgt het team van DoReDos niet: vanavond maken zij namelijk al hun opwachting tijdens de nationale finale van buurland Roemenië.

Weer top drie?
Moldavië heeft vele lastige jaren op het Eurovisie Songfestival gekend. Na een elfde plaats in 2013 kwalificeerde het land zich niet meer voor de finale. Tot vorig jaar! Toen werd Sunstroke Project derde met het nummer Hey mamma, het beste Moldavische resultaat ooit. Aan DoReDos de zware, maar eervolle taak om het beter te doen. Net als Nederland zal het land zich tijdens de tweede halve finale moeten bewijzen.


Welke liedjes zijn er nog meer gekozen? Je ziet het allemaal op onze festival-pagina!