Het publiek stemde Anna Odobescu tijdens de Moldavische nationale finale naar een tweede plaats, maar haar liedje Stay kreeg van de vakjury de meeste punten. Daardoor reist ze af naar Tel Aviv, waar ze in de tweede semi-finale zal concurreren met Nederland.

O Melodie
Het was geen sinecure om dit jaar de Moldavische nationale pre-selectie te organiseren. Omroep Teleradio-Moldova (TRM) had voor O Melodie Pentru Europa aanvankelijk een mini-versie van het Eurovisie Songfestival voor ogen, met twee pre-finales en een grote eindshow. Helaas viel er door het schamele aantal audities weinig te concurreren en werd er besloten om toch maar één finale te organiseren.

Audio
Tien acts streden om de eer om de republiek tussen Roemenië en Oekraïne te vertegenwoordigen. Zangeres Vera Țurcanu mocht zelfs twee keer haar lied presenteren, gezien problemen met de audio roet in het eten gooiden bij haar eerste optreden. Het mocht niet baten, want uiteindelijk werd het dus Anna Odobescu en haar Stay.

Stay or go?
Blues, technopop en classic rock: er was opvallend veel diversiteit te zien in de Moldavische pre-selectie. Toch claimde Anna Odobescu met de powerballad Stay een overwinning voor de klassieke school. Stay heeft alle elementen van een Songfestivalklassieker: een weinig aanstootgevende tekst, een zangeres die gemaakt lijkt voor een windmachine en een internationaal songwritersteam met een voorliefde voor modulaties.

Volhouden
De tekst van Stay is een eerbetoon aan volhouden in moeilijke tijden. Hold on / Even with the wind we’ll make it / Be strong / Keep the fire burning inside. Odobescu, die op jonge leeftijd haar vader verloor, vindt innerlijke rust en vrede in muziek. De relatief onbekende zangeres studeerde aan de Academie voor Muziek, Theater en Schone Kunsten in Chisinau en deed ook vorig jaar mee in de voorselectie, maar eindigde toen als vijfde.

Moldavië op het Songfestival
Moldavië maakte haar Songfestivaldebuut in 2005, maar heeft nog nooit een overwinning gehaald. Toch was het verantwoordelijk voor één van de bekendste Eurovisie-optredens wereldwijd. De band SunStroke Project veroverde met het nummer Run Away een magere tweeëntwintigste plek op het Songfestival van 2010, maar de solo van saxofonist Sergey Stepanov, nu bekend als Epic Sax Guy werd een internetsensatie. In 2017 keerde SunStroke Project terug op het Songfestival en haalde een Moldavisch record door als derde te eindigen.

 


Meer weten over de andere inzendingen van 2019? Klik hier.