De European Broadcasting Union heeft de startvolgorde voor de halve finales van het Eurovisie Songfestival 2019 bekendgemaakt. Eerder was al duidelijk dat Duncan Laurence namens Nederland in het tweede deel van de tweede halve finale zou aantreden, maar hoe pakt de precieze volgorde voor hem uit?

Eindelijk zijn ze bekend, de startplekken. De ‘Big Five’, de vijf landen die het meest aan Eurovisie betalen (Italië, Duitsland, Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk) plus de winnaar van vorig jaar (Israël) hoeven de halve finale niet door te komen en treden pas aan in de finale op zaterdag 18 mei. De overige deelnemers zijn voor hun startplek in de halve finale eerst afhankelijk van loting: in januari werd via die weg al bepaald wie in welke halve finale (en in welke helft van die halve finale) zou aantreden. De exacte volgorde van die halve finales is nu vastgelegd – niet door loting, maar door de producenten van het Songfestival zelf, om een muzikale avond met zo veel mogelijk evenwicht en variatie te creëren.

Gunstig voor Duncan
Duncan Laurence wist dankzij de loting in januari al dat hij pas tijdens de tweede halve finale op donderdag 16 mei het podium op moet, in de tweede helft van de avond. Optreden in dat tweede deel is in het verleden vaak licht gunstig gebleken voor de kansen op een finaleplek. Nu de producent de volgorde heeft bekendgemaakt, blijkt Nederland pas als zestiende van de achttien landen aan de beurt te zijn. Zanger Eliot was voor België ingedeeld in de tweede helft van de eerste halve finale. Hij is helemaal vooraan die tweede helft geplaatst en zal op dinsdag 14 mei als tiende aantreden.

Eerste halve finale (dinsdag 14 mei 2019):

 1. Cyprus
 2. Montenegro
 3. Finland
 4. Polen
 5. Slovenië
 6. Tsjechië
 7. Hongarije
 8. Wit-Rusland
 9. Servië
 10. België
 11. Georgië
 12. Australië
 13. IJsland
 14. Estland
 15. Portugal
 16. Griekenland
 17. San Marino

Tweede halve finale (donderdag 16 mei 2019):

 1. Armenië
 2. Ierland
 3. Moldavië
 4. Zwitserland
 5. Letland
 6. Roemenië
 7. Denemarken
 8. Zweden
 9. Oostenrijk
 10. Kroatië
 11. Malta
 12. Litouwen
 13. Rusland
 14. Albanië
 15. Noorwegen
 16. Nederland
 17. Noord-Macedonië
 18. Azerbeidzjan

‘Big Five’ & Israël
Ook voor de finalestartplekken voor de ‘big five’ is geloot. Dat pakte voor vier van de vijf landen gunstig uit; Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk zullen allebei in de tweede helft van de finale op zaterdag aantreden. Alleen Duitsland lootte de eerste helft. Gastland Israël, door de winst van Netta vorig jaar ook verzekerd van de finale, lootte eerder al een exacte startplek: de veertiende.

Beluister alle liedjes, lees alle verhalen
Benieuwd naar de concurrenten van Duncan? Eurostory houdt een overzichtelijke en volledige festivalpagina bij over het Eurovisie Songfestival 2019 in Tel Aviv – niet alleen met de video’s van alle liedjes, maar ook alle schrijvers, lyrics, en verdiepende artikelen per land.